W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kolejny sezon wypasowy

Wypas owiec i kóz w obszarach Natura 2000 na Wyżynie Miechowskiej prowadzony jest od 2015 roku.

Zdjęcie autorstwa Vladimir Srajber z Pexels: https://www.pexels.com/pl-pl/zdjecie/wies-gospodarstwo-wiejski-owca-16579263/wypas owiec

Obecnie działanie to prowadzone jest w 16 obszarach Natura 2000 na Wyżynie Miechowskiej. Jedynym obszarem wyłączonym z realizacji wypasu był Grzymałów PLH12000, ze względu na genezę powstania i skład podłoża (dawne wyrobisko wapienne i wysypisko śmieci). Wypas prowadzony jest na powierzchni 31,27 ha, przy użyciu stad w łącznej liczbie 307 owiec i 26 kóz, przy obsadzie 0,4-0,6 DIP/ha. Działanie realizowane jest w dwóch typach ciepłolubnych siedlisk; 6210 — murawy kserotermiczne i 5130 zarośla jałowca pospolitego na murawach nawapiennych. Działaniem wspomagającym i utrwalającym efekty wypasu owiec i kóz jest koszenie niedojadów i usuwanie jednorocznych odrośli przez osoby prowadzące wypas w poszczególnych obszarach Natura 2000. Prowadzenie wypasu w znaczący sposób przyczynia się do zahamowania sukcesji naturalnej oraz rozprzestrzeniania gatunków ekspansywnych

{"register":{"columns":[]}}