W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Oświadczenie prasowe Ambasady RP w Bratysławie w związku z podważaniem jakości polskiej żywności

10.02.2022

W Polsce, tak jak i w innych krajach UE, obowiązują te same wymagania dotyczące bezpieczeństwa żywności. Zgodnie z unijnym prawodawstwem funkcjonują w Polsce służby kontrolne odpowiedzialne za jakość żywności. Zdarzały się natomiast sytuacje, że alarmujące doniesienia medialne na temat polskiej żywności nie znajdywały odzwierciedlenia w unijnych systemach powiadamiania lub też dotyczyły produktów, które nie pochodziły z Polski.

Krzysztof Strzałka

Wyniki wielu misji kontrolnych przeprowadzonych w Polsce przez Inspektorów Dyrekcji Generalnej Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (DG SANTE) Komisji Europejskiej, a także fakt, że polska żywność jest coraz bardziej ceniona i chętnie kupowana przez konsumentów z innych państw członkowskich UE oraz zdobywa rynki zbytu w państwach trzecich, wskazują, że jakość zdrowotna i handlowa polskiej żywności utrzymana jest na wysokim poziomie.

Zapewniamy również, że polskie organy kontrolne współpracują ze sobą. Przykładowo, w 2018 r. zostało podpisane Porozumienie ramowe pomiędzy Głównym Inspektorem Sanitarnym i Głównym Lekarzem Weterynarii  o współdziałaniu i współpracy organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz organów Inspekcji Weterynaryjnej. Porozumienie dotyczy współpracy organów obu Inspekcji na wszystkich szczeblach ich struktury organizacyjnej. Obejmuje przede wszystkim nadzór nad produkowaną i wprowadzaną do obrotu żywnością, również eksportowaną i przywożoną na terytorium Unii Europejskiej.

Co do zmedializowanych ostatnio zarzutów wobec polskiego mięsa drobiowego,  należy zauważyć, że Polska jest wiodącym w UE producentem mięsa drobiowego i jaj. W związku z powyższym z uwagi na duże ilości wprowadzanych na rynek krajowy jak i unijny produktów drobiowych istnieje ryzyko pojawienia się większej ilości powiadomień w RASFF w odniesieniu do produktów z Polski niż z innych państw. Nie bez znaczenia jest jednak zachowanie odpowiedniego łańcucha chłodniczego podczas dalszych etapów dystrybucji żywności, co może mieć wpływ na generowanie powiadomień RASFF, a nie leży po stronie polskich przedsiębiorstw spożywczych produkujących żywność.

Niemniej jednak w trosce o zachowanie jak najwyższa jakości produkcji spożywczej  realizowanych jest w Polsce 5 programów zwalczania salmonellozy u drobiu. A w odniesieniu do nadzoru nad sektorem mięsa drobiowego w kontekście obserwowanej liczby powiadomień RASFF z polecenia Głównego Lekarza Weterynarii, od 24 marca 2021 r. prowadzone było ponadstandardowe pobieranie próbek urzędowych w wytypowanych zakładach przetwórczych, których dotyczyły powiadomienia RASFF oraz  rzeźniach, które były dostawcami surowca do  tych zakładów. Jednocześnie należy podkreślić, że zakłady ubojowe podjęły szereg działań mających na celu wyeliminowanie zagrożenia jakim jest występowanie pałeczek Salmonella w mięsie drobiowym.

Tak więc z całą powaga zapewniamy o tym, że Polska żywność, zarówno ta, która jest wprowadzana na rynek krajowy, jak i ta umieszczana na rynku innych państw członkowskich Unii Europejskiej i wywożona do państw trzecich, jest w pełni bezpieczna dla konsumentów. Najlepszym dowodem jest to, że od momentu naszego wejścia Polski do Unii Europejskiej w 2004 roku polska żywność zdobyła uznanie wśród blisko 500 mln konsumentów Wspólnoty. Wartość polskiego eksportu rolnego wyniosła wówczas około 5,4 mld euro a dziś jest to już blisko 35 mld euro. Czy tych 500 mln konsumentów, w tym obywatele Słowacji zajadający się przysmakami zza północnej granicy myli się wybierając polską żywność?

A może jest ona po prostu smaczniejsza, zdrowa i bardziej dostępna cenowo?

Krzysztof Strzałka

Ambasador RP w Republice Słowackiej

 

{"register":{"columns":[]}}