W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Żywienie w jednostkach systemu oświaty – wymagania prawne

Aktualnie obowiązującym aktem prawnym dotyczącym żywienia w placówkach edukacyjnych jest rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. opublikowane w Dzienniku Ustaw z 1 sierpnia 2016 r., poz. 1154. Treść rozporządzenia oraz materiały pomocne w interpretacji wybranych jego zapisów można odnaleźć pod podanymi w niniejszej informacji linkami. Odpowiedzi na pytania sprawdzą, czy spełnione są obowiązujące w Polsce wymagania ustanowione w ww. rozporządzeniu w zakresie żywienia dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty.

Żywienie w szkole (obiad szkolny)

  1. Czy zupy, sosy oraz potrawy są sporządzone z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych, z uwzględnieniem koncentratów z naturalnych składników?
  2. Czy od poniedziałku do piątku (tydzień szkolny) potrawy smażone podawane są nie częściej niż dwa razy?
  3. Czy do smażenia używany jest olej roślinny (np. rzepakowy)?
  4. Czy podawane napoje nie zawierają więcej niż 10 g cukrów w 250 ml (kubku, szklance)?
  5. Czy każdego dnia są podawane:
  • co najmniej jedna porcja z grupy mięso, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych lub przetworów mlecznych,
  • warzywa lub owoce w każdym posiłku,
  • co najmniej jedna porcja warzyw do obiadu,
  • co najmniej jedna porcja produktów zbożowych (pieczywo, płatki zbożowe, kasze, makaron, ryż) lub ziemniaki w każdym z głównych posiłków.
  1. Czy porcja ryby podawana jest co najmniej raz w tygodniu?
  2. Czy jadłospisy spełniają normy żywienia na energię i składniki odżywcze dla danej grupy wiekowej (należy brać pod uwagę średnie wartości z 10 jadłospisów)?

Żywienie w przedszkolu

  1. Czy całodzienne jadłospisy zawierają produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych?
  • Pieczywo, płatki zbożowe, kasze, makaron, ryż
  • Warzywa, owoce
  • Mleko i produkty mleczne (np. sery, jogurt, kefir, maślanka)
  • Mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona, orzechy
  1. Czy zupy, sosy oraz potrawy są sporządzone z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników?
  2. Czy od poniedziałku do piątku (tydzień przedszkolny) potrawy smażone podawane są nie częściej niż dwa razy?
  3. Czy do smażenia używany jest olej roślinny (np. rzepakowy)?
  4. Czy podawane napoje nie zawierają więcej niż 10 g cukrów w 250 ml (kubku, szklance)?
  5. Czy każdego dnia są podawane:
  • co najmniej dwie porcje mleka lub przetworów mlecznych,
  • co najmniej jedna porcja z grupy mięso, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych,
  • warzywa lub owoce w każdym posiłku,
  • co najmniej w dwóch posiłkach porcja warzyw,
  • co najmniej dwie porcje warzyw,
  • co najmniej jedna porcja owoców,
  • co najmniej jedna porcja produktów zbożowych (pieczywo, płatki zbożowe, kasze, makaron, ryż) lub ziemniaki w każdym z głównych posiłków (takich jak śniadanie, obiad).
  1. Czy porcja ryby podawana jest co najmniej raz w tygodniu?
  2. Czy jadłospisy spełniają normy żywienia na energię i składniki odżywcze dla danej grupy wiekowej (należy brać pod uwagę średnie wartości z 10 jadłospisów)?

Żywienia całodzienne (bursy, internaty itp.)

  1. Czy całodzienne jadłospisy zawierają produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych?
  • Pieczywo, płatki zbożowe, kasze, makaron, ryż
  • Warzywa, owoce
  • Mleko i produkty mleczne (np. sery, jogurt, kefir, maślanka)
  • Mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona, orzechy
  1. Czy zupy, sosy oraz potrawy są sporządzone z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników?
  2. Czy od poniedziałku do piątku potrawy smażone podawane są nie częściej niż dwa razy?
  3. Czy do smażenia używany jest olej roślinny (np. rzepakowy)?
  4. Czy podawane napoje nie zawierają więcej niż 10 g cukrów w 250 ml (kubku, szklance)?
  5. Czy każdego dnia są podawane:
  • co najmniej dwie porcje mleka lub przetworów mlecznych,
  • co najmniej jedna porcja z grupy mięso, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych,
  • warzywa lub owoce w każdym posiłku,
  • co najmniej trzy porcje warzyw,
  • co najmniej dwie porcje owoców,
  • co najmniej jedna porcja produktów zbożowych (pieczywo, płatki zbożowe, kasze, makaron, ryż) lub ziemniaki w każdym z głównych posiłków (takich jak śniadanie, obiad, kolacja).
  1. Czy porcja ryby podawana jest co najmniej raz w tygodniu?
  2. Czy jadłospisy spełniają normy żywienia na energię i składniki odżywcze dla danej grupy wiekowej (należy brać pod uwagę średnie wartości z 10 jadłospisów)?

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach

Żywienie w placówkach edukacyjnych

Interpretacja zapisów Rozporządzenia Ministra Zdrowia w odniesieniu do zasad prawidłowego żywienia, nowej Piramidy Zdrowego Żywienia i Stylu Życia dzieci i młodzieży

Żywienie zbiorowe w szkołach i przedszkolach – najczęściej zadawane pytania