Aktualnie obowiązującym aktem prawnym dotyczącym żywienia w placówkach edukacyjnych jest rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. opublikowane w Dzienniku Ustaw z 1 sierpnia 2016 r., poz. 1154. Treść rozporządzenia oraz materiały pomocne w interpretacji wybranych jego zapisów można odnaleźć pod podanymi w niniejszej informacji linkami. Odpowiedzi na pytania sprawdzą, czy spełnione są obowiązujące w Polsce wymagania ustanowione w ww. rozporządzeniu w zakresie żywienia dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty.
Żywienie w szkole (obiad szkolny)
- Czy zupy, sosy oraz potrawy są sporządzone z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych, z uwzględnieniem koncentratów z naturalnych składników?
- Czy od poniedziałku do piątku (tydzień szkolny) potrawy smażone podawane są nie częściej niż dwa razy?
- Czy do smażenia używany jest olej roślinny (np. rzepakowy)?
- Czy podawane napoje nie zawierają więcej niż 10 g cukrów w 250 ml (kubku, szklance)?
- Czy każdego dnia są podawane:
- co najmniej jedna porcja z grupy mięso, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych lub przetworów mlecznych,
- warzywa lub owoce w każdym posiłku,
- co najmniej jedna porcja warzyw do obiadu,
- co najmniej jedna porcja produktów zbożowych (pieczywo, płatki zbożowe, kasze, makaron, ryż) lub ziemniaki w każdym z głównych posiłków.
- Czy porcja ryby podawana jest co najmniej raz w tygodniu?
- Czy jadłospisy spełniają normy żywienia na energię i składniki odżywcze dla danej grupy wiekowej (należy brać pod uwagę średnie wartości z 10 jadłospisów)?
Żywienie w przedszkolu
- Czy całodzienne jadłospisy zawierają produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych?
- Pieczywo, płatki zbożowe, kasze, makaron, ryż
- Warzywa, owoce
- Mleko i produkty mleczne (np. sery, jogurt, kefir, maślanka)
- Mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona, orzechy
- Czy zupy, sosy oraz potrawy są sporządzone z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników?
- Czy od poniedziałku do piątku (tydzień przedszkolny) potrawy smażone podawane są nie częściej niż dwa razy?
- Czy do smażenia używany jest olej roślinny (np. rzepakowy)?
- Czy podawane napoje nie zawierają więcej niż 10 g cukrów w 250 ml (kubku, szklance)?
- Czy każdego dnia są podawane:
- co najmniej dwie porcje mleka lub przetworów mlecznych,
- co najmniej jedna porcja z grupy mięso, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych,
- warzywa lub owoce w każdym posiłku,
- co najmniej w dwóch posiłkach porcja warzyw,
- co najmniej dwie porcje warzyw,
- co najmniej jedna porcja owoców,
- co najmniej jedna porcja produktów zbożowych (pieczywo, płatki zbożowe, kasze, makaron, ryż) lub ziemniaki w każdym z głównych posiłków (takich jak śniadanie, obiad).
- Czy porcja ryby podawana jest co najmniej raz w tygodniu?
- Czy jadłospisy spełniają normy żywienia na energię i składniki odżywcze dla danej grupy wiekowej (należy brać pod uwagę średnie wartości z 10 jadłospisów)?
Żywienia całodzienne (bursy, internaty itp.)
- Czy całodzienne jadłospisy zawierają produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych?
- Pieczywo, płatki zbożowe, kasze, makaron, ryż
- Warzywa, owoce
- Mleko i produkty mleczne (np. sery, jogurt, kefir, maślanka)
- Mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona, orzechy
- Czy zupy, sosy oraz potrawy są sporządzone z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników?
- Czy od poniedziałku do piątku potrawy smażone podawane są nie częściej niż dwa razy?
- Czy do smażenia używany jest olej roślinny (np. rzepakowy)?
- Czy podawane napoje nie zawierają więcej niż 10 g cukrów w 250 ml (kubku, szklance)?
- Czy każdego dnia są podawane:
- co najmniej dwie porcje mleka lub przetworów mlecznych,
- co najmniej jedna porcja z grupy mięso, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych,
- warzywa lub owoce w każdym posiłku,
- co najmniej trzy porcje warzyw,
- co najmniej dwie porcje owoców,
- co najmniej jedna porcja produktów zbożowych (pieczywo, płatki zbożowe, kasze, makaron, ryż) lub ziemniaki w każdym z głównych posiłków (takich jak śniadanie, obiad, kolacja).
- Czy porcja ryby podawana jest co najmniej raz w tygodniu?
- Czy jadłospisy spełniają normy żywienia na energię i składniki odżywcze dla danej grupy wiekowej (należy brać pod uwagę średnie wartości z 10 jadłospisów)?