W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Akcja edukacyjna dotycząca grzyboznawstwa i profilaktyki zatruć grzybami

Sezon grzybowy w pełni. Wyprawy do lasu pozwalają wypocząć, ukoić emocje i zażyć nieco ruchu po tygodniu pracy. Zbieranie grzybów to jednocześnie relaksująca, jak i emocjonująca rozrywka. Musimy jednak pamiętać o najważniejszych zasadach grzybobrania.

Bezpieczne zbiory

Zbieraj wyłącznie te grzyby, które rozpoznajesz bez wątpliwości. Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zostań przy grzybach rurkowych, z „siateczką” od spodu kapelusza. Unikaj małych osobników, które nie mają jeszcze wyraźnie widocznych cech gatunku - mogą być trudne do właściwego rozpoznania. Pamiętaj, żeby grzyby wykręcać w całości z podłoża, nie odcinać dolnej części trzonka. Pozostawienie całej owocni ułatwia identyfikację grzyba. Nie niszcz i nie rozkopuj grzybni – powstają z niej nowe grzyby.

Zbieraj grzyby do przewiewnego koszyka lub łubianki. W plastikowej torbie lub wiadrze grzyby bardzo szybko się psują i w rezultacie nawet gatunki jadalne mogą zaszkodzić zdrowiu.

Pamiętaj, że nawet wytrawni grzybiarze nieraz się mylą. Sprawdzaj, czy na pewno twoje znalezisko jest jadalne. Możesz korzystać z aplikacji mobilnych, które pomogą ci zidentyfikować znalezione grzyby, albo posiłkować się tradycyjnym atlasem.

Możesz też zanieść grzyby do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Pomogą ci ocenić, czy zbiór jest bezpieczny i możesz przygotować z niego posiłek.

Zatrucie

Zatrucie grzybami najczęściej wynika ze złego rozpoznania grzybów jadalnych i trujących. Może też być następstwem niewłaściwego przechowywania grzybów lub gotowych potraw. Objawy często przypominają niestrawność lub infekcję przewodu pokarmowego.

Najczęstsze objawy zatrucia grzybami:

  • nudności,
  • wymioty,
  • ból brzucha i głowy,
  • podwyższona temperatura ciała.

Niejednorodność objawów zatrucia grzybami wynika z zawartości różnych toksyn w poszczególnych odmianach. Rodzaje objawów oraz ich intensywność zależą też od predyspozycji organizmu oraz ilości spożytych toksyn.

Czas wystąpienia objawów może być różny, w zależności od rodzaju grzybów. W niektórych sytuacjach pierwsze symptomy pojawiają się po kilku – a nieraz dopiero po kilkunastu godzinach.

Pierwsza pomoc

Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, nie bagatelizuj ich. Zbyt późna reakcja i brak właściwego leczenia może prowadzić do powstania nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet śmierci.

Zapewnij pomoc lekarską, zadzwoń pod numer alarmowy 999 lub 112 lub przewieź chorego do szpitala. Możesz sprowokować wymioty. Nie podawaj osobie z objawami zatrucia mleka ani alkoholu.

Jeśli jedna osoba spożywająca potrawę z grzybami ma niepokojące objawy – do lekarza powinni zgłosić się wszyscy, którzy jedli ten sam posiłek, nawet jeśli nie mają objawów zatrucia.

Więcej informacji o bezpiecznym zbieraniu grzybów znajdziesz na stronach GIS.

Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

Materiały

Niebezpieczeństwo pomyłek
Tablica​_1​_Niebezpieczeństwo​_pomyłek.jpg 11.82MB
Niebezpieczeństwo pomyłek c.d.
Tablica​_2​_Niebezpieczeństwo​_pomyłek.jpg 10.95MB
Zatrucia grzybami cytotropowe
Tablica​_3​_Zatrucia​_grzybami​_cytotropowe.jpg 8.46MB
Zatrucia grzybami gastryczne
Tablica​_4​_Zatrucia​_grzybami​_gastryczne.jpg 8.52MB
Zatrucia grzybami neurotropowe
Tablica​_5​_Zatrucia​_grzybami​_neurotropowe.jpg 7.85MB
Kolorowanka - BOROWIK SZLACHETNY
Kolorowanka​_-​_BOROWIK​_SZLACHETNY.pdf 0.05MB
Kolorowanka - KOŹLARZ BABKA
Kolorowanka​_-​_KOŹLARZ​_BABKA.pdf 0.04MB
Kolorowanka - MUCHOMOR CZERWONY
Kolorowanka​_-​_MUCHOMOR​_CZERWONY.pdf 0.04MB
Kolorowanka - MUCHOMOR SROMOTNIKOWY
Kolorowanka​_-​_MUCHOMOR​_SROMOTNIKOWY.pdf 0.04MB
{"register":{"columns":[]}}