Badania do celów sanitarno-epidemiologicznych wymagane do pracy we wszystkich zawodach wymagających kontaktu z żywnością
Oddział Diagnostyki Medycznej
Badaniom sanitarno-epidemiologicznym może poddać się każdy, lecz wymagane są dla pracowników branży spożywczej, gastronomicznej, a także uczniów i studentów kształcących się w tożsamych branżach. Badania te wykonywane są w celu wykrycia/wykluczenia schorzeń zakaźnych (nosicielstwo salmonellozy, choroby biegunkowe) stanowiących przeciwwskazanie do pracy w kontakcie z żywnością.
Wykonywane oznaczenie: Wykrywanie i identyfikacja Salmonella i Shigella metodą hodowlaną uzupełnioną testami biochemicznymi, metodą kolorymetryczną i testami serologicznymi.
Metoda badawcza: Badania wykonywane zgodnie z procedurą badawczą PB-02/LLD wydanie I z dnia 30.01.2023 na podstawie instrukcji producenta, a także procedurą PB-01/LLD wydanie III z dnia 10.06.2024 na podstawie publikacji metodycznych. Metody są akredytowane.
Materiał do badań: kał, szczep bakteryjny