W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bezpieczne grzybobranie

04.10.2020

grzyby

W regionalnych lasach pojawiły się już pierwsze grzyby. Idąc na grzybobranie warto pamiętać, że zbieramy tylko te okazy, które dobrze znamy, a w razie wątpliwości należy korzystać z wiedzy specjalistów. Grzyboznawcy w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej oraz wybranych powiatowych placówek Inspekcji Sanitarnej udzielą bezpłatnych porad.

Nasi specjaliści czekają na Państwa od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 do 13:00. Porady udzielane są przy ul. Kujawskiej 4 w Bydgoszczy oraz w powiatowych stacjach sanitarno-epidemiologicznych w:

• Aleksandrowie Kujawskim, przy ul. Słowackiego 8a,
• Brodnicy, przy ul. Żwirki i Wigury 1,
• Golubiu – Dobrzyniu, przy ul. Dr J.G. Koppa 1a,
• Grudziądzu, przy ul. Kosynierów Gdyńskich 31,
• Inowrocławiu, przy Placu Klasztornym 1b,
• Rypinie, przy ul. Warszawskiej 38a
• Sępólnie Krajeńskim, przy ul. Kościuszki 28,
• Toruniu, przy ul. Szosa Bydgoska 1,
• Wąbrzeźnie, przy ul. 1 Maja 46,
• Włocławku, przy ul. Kilińskiego 16,
• Żninie, przy ul. Mickiewicza 24.

Pamiętajmy, że do identyfikacji należy przynosić wyłącznie grzyby świeże, wykręcone w całości z podłoża!

Zasady bezpiecznego grzybobrania:

  1. Należy zbierać gatunki grzybów tylko dobrze nam znane.
  2. Nie należy zbierać grzybów zbyt starych i przejrzałych, ponieważ mogą spowodować nieswoiste zatrucie pokarmowe.
  3. Nie należy zbierać zbyt młodych owocników bez wykształconych cech danego gatunku – to one są najczęstszą przyczyną tragicznych pomyłek.
  4. Nie należy zbierać gatunków grzybów będących pod ochroną zgodnie z rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 9 października 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej grzybów.
  5. Grzyby należy zbierać do przewiewnych koszy lub łubianek, nigdy do reklamówek foliowych.
  6. Nie wolno dokonywać oceny grzybów po smaku i wg przesądów.
  7. Grzyby podczas zbiorów należy wykręcać z podłoża, a powstały po nich „dołek” zasypać ziemią (w ten sposób zapobiegamy wyschnięciu grzybni). Wykręcenie całego owocnika jest niezbędne przy identyfikacji danego grzyba, ponieważ wiele cech morfologicznych znajduje się na trzonie danego owocnika.
  8. Potrawy z grzybów są ciężkostrawne, dlatego nie zaleca się podawania potraw z grzybów dzieciom oraz osobom starszym.
{"register":{"columns":[]}}