BEZPIECZNE GRZYBOBRANIE
04.09.2024
Pierwsze grzyby pojawiają się w polskich lasach już wczesną wiosną, natomiast prawdziwy sezon na grzybobranie rozpoczyna się jesienią i trwa mniej więcej aż do pierwszych mrozów.
Idąc na grzybobranie warto pamiętać o kilku bardzo ważnych zasadach:
- Należy zbierać gatunki grzybów, które są nam dobrze znane
- Nie należy zbierać grzybów zbyt starych i przejrzałych, ponieważ mogą spowodować nieswoiste zatrucie pokarmowe.
- Nie należy zbierać zbyt młodych owocników, bez wykształconych cech danego gatunku – to one są najczęstszą przyczyną tragicznych pomyłek.
- Grzyby należy zbierać do przewiewnych koszy lub łubianek, nigdy do reklamówek foliowych.
- Nie wolno dokonywać oceny grzybów po smaku.
- Grzyby podczas zbiorów należy wykręcać z podłoża, a powstały po nich „dołek” zasypać ziemią (w ten sposób zapobiegamy wyschnięciu grzybni). Wykręcenie całego owocnika jest niezbędne przy identyfikacji danego grzyba, ponieważ wiele cech morfologicznych znajduje się na trzonie danego owocnika.
- Potrawy z grzybów są ciężkostrawne, dlatego nie zaleca się podawania potraw z grzybów dzieciom oraz osobom starszym
Grzyby są darem lasu, ale aby z niego bezpiecznie korzystać warto uzupełniać swoją wiedzę w zakresie znajomości poszczególnych gatunków grzybów. Zachęcamy do zapoznania się z publikacją Centrum Informacyjnego Lasów Państwowych, opracowaną przy współpracy WSSE w Warszawie "Bezpieczne grzybobranie. Jadalne gatunki grzybów i podobne do nich gatunki trujące"
https://www.lasy.gov.pl/pl/informacje/publikacje/dla-dzieci-i-mlodziezy/bezpieczne-grzybobranie-1
Jeżeli masz wątpliwości czy grzyby są jadalne, możesz skorzystać
z bezpłatnej porady grzyboznawców i klasyfikatorów grzybów w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy, codziennie od poniedziałku do piątku
w godzinach od 8.00-13.00 oraz w powiatowych stacjach sanitarno-epidemiologicznych.
Lista Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych:
https://www.gov.pl/web/wsse-bydgoszcz/kontakt-psse3