Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
07.06.2021
Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Bydgoszczy informuje, że w dniu 7 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności.
Dzień ten został ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w grudniu 2018 roku. Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności ma na celu ukształtowanie świadomości i promowanie właściwych działań w obszarze bezpieczeństwa żywności. Rocznie na całym świecie odnotowywanych jest około 600 milionów przypadków chorób przenoszonych drogą pokarmową.
Warto pamiętać o tym, że za bezpieczną żywność odpowiadają nie tylko producenci żywości, ale też konsumenci. Każdy człowiek w powyższym zakresie ma ważną rolę do spełnienia. Każdy powinien przede wszystkim troszczyć się o dokładne mycie rąk wodą z mydłem przed i w trakcie przyrządzania posiłku, oraz przechowywać produkty w odpowiedniej temperaturze.