W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Najczęściej zadawane pytania

1. Chciałbym prowadzić działalność na rynku spożywczym. Co muszę zrobić?

Działalność na rynku spożywczym zobowiązuje ciebie do przestrzegania wymagań higienicznych i sanitarnych. Dlatego zanim zaczniesz prowadzić firmę zarejestruj ją w stacji sanitarno-epidemiologicznej. Zrób to, jeśli spełniasz następujące warunki:

  • jesteś przedsiębiorcą lub rolnikiem i wytwarzasz lub sprzedajesz żywność pochodzenia niezwierzęcego
  • sprzedajesz produkty od zwierząt, które nie podlegają kontroli weterynaryjnej
  • sprzedajesz lub produkujesz żywność, która ma zarazem środki spożywcze roślinne i produkty od zwierząt (z zastrzeżeniami)
  • zajmujesz się materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, w tym recyklingiem

Pamiętaj, ze przy niektórych działalnościach Inspekcja nie przeprowadza kontroli przy składaniu wniosku. Wtedy złóż wniosek tylko o wpis do rejestru. Dotyczy to następujących działalności:  

  • produkcji i sprzedaży małej ilości plonów rolnych na targu lub w lokalnym sklepie (dostawy bezpośrednie)
  • automatów do sprzedaży żywności
  • zaplecza mobilnego (np. food truck) lub czasowego (np. namiot lub kiosk gastronomiczny), w którym możesz wytwarzać żywność lub nią handlować – jeśli masz już pozwolenie wydane w innym kraju UE
  • gospodarstw agroturystycznych
  • produkcji win gronowych z własnych upraw – nie więcej niż 1 000 hl w ciągu roku, zgodnie z przepisami o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, handlu nimi i organizacji rynku wina
  • aptek, punktów aptecznych i hurtowni farmaceutycznych
  • sklepów zielarskich
  • handlu detalicznego artykułów, które nie są żywnością oraz obrotu żywnością opakowaną i z długą datą do spożycia
  • produkcji gazów technicznych
  • wysyłkowej sprzedaży żywności, w tym przez internet
  • materiałów i wyrobów, które mają kontakt z żywnością, w tym recyklingu
  • produkcji pierwotnej, czyli uprawy roślin lub chowu i hodowli zwierząt dla tzw. produktów pierwotnych (np. zbóż, owoców i warzyw, jaj, surowego mleka, miodu). Dotyczy to też łowiectwa, rybołówstwa i zbierania runa leśnego

W innym przypadku uzyskaj zatwierdzenie i wpis zakładu do rejestru.

Zanim zaczniesz starać się o wpis do rejestru, załatw:

  • wpis do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej albo do Krajowego Rejestru Sądowego
  • numer identyfikacyjny w ewidencji gospodarstw rolnych – jeżeli zajmujesz się dostawami bezpośrednimi

Wniosek złóż co najmniej 14 dni przed planowanym rozpoczęciem działalności.

Usługę można zrealizować w powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej.

Więcej informacji znajdziesz tutaj: przejdź

2. Jakie działania należy podjąć, aby wprowadzić po raz pierwszy do obrotu na terenie RP suplement diety?

Zgodnie z art. 29 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia suplementy diety, środki spożywcze do których dodawane są witaminy, składniki mineralne lub substancje, o których mowa w załączniku III części B i C do rozporządzenia nr 1925/2006, preparaty do początkowego żywienia niemowląt, żywność specjalnego przeznaczenia medycznego (obowiązek powiadomienia odnośnie innych kategorii żywności dla określonych grup może wynikać ze stosownych aktów delegowanych) podlegają obowiązkowi powiadomienia Głównego Inspektora Sanitarnego o wprowadzeniu po raz pierwszy do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

Procedura składania powiadomień została opisana w art. 29 ww. ustawy. Powiadomienia dokonuje się w formie dokumentu elektronicznego powstałego przez wprowadzenie danych do elektronicznego formularza powiadomienia.

Więcej informacji znajdziesz tutaj: przejdź

 

{"register":{"columns":[]}}