O bezpiecznej żywności i suplementach diety na antenie Polskiego Radia PiK
02.11.2022
Trwa kampania Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Głównego Inspektoratu Sanitarnego „Wybieraj Bezpieczną Żywność” #EUChooseSafeFood. O jej głównych założeniach mówił w Polskim Radiu PiK Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Bydgoszczy, Pan Wojciech Koper.
Celem kampanii jest zwiększenie wiedzy społeczeństwa na temat roli nauki w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności oraz zachęcenie konsumentów do dokonywania świadomych wyborów żywieniowych. Właśnie tym zagadnieniom poświęcona była audycja „Pytać Każdy Może” w Polskim Radiu PiK. W gronie ekspertów znaleźli się:
- dr n. med. Katarzyna Napiórkowska-Baran,
- Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Bydgoszczy, Wojciech Koper,
- Wiceprezes Pomorsko-Kujawskiej Okręgowej Izby Aptekarskiej, Marcin Piątek.
- Konsumenci w Unii Europejskiej należą do najlepiej chronionych i poinformowanych o zagrożeniach w łańcuchu żywnościowym obywateli na świecie. Unijny system bezpieczeństwa żywności wytycza odpowiednie zasady i wymagania dla przedsiębiorców, organów kontrolnych, jak również daje konsumentom prawo do dostępu do wiedzy dotyczącej bezpieczeństwa produkcji, przetwarzania, pakowania, etykietowania i sprzedaży żywności – mówił na antenie Radia PiK, Wojciech Koper.
Nowością w tegorocznej odsłonie kampanii jest włączenie do niej suplementów diety. Najwięcej pytań radiosłuchaczy podczas audycji dotyczyło właśnie suplementacji.
- Suplementy diety, w myśl obowiązujących przepisów prawa żywnościowego, definiowane są jako środki spożywcze. Stąd też wynika ich powszechna dostępność, a prowadzone w ostatnim okresie na szeroką skalę kampanie reklamowe tych produktów, powodują wzrost zainteresowania nimi konsumentów, a rynek suplementów diety rozwija się w Polsce bardzo dynamicznie – dodał Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Bydgoszczy.
Cała audycja „Pytać Każdy może” dostępna jest na stronie internetowej Polskiego Radia PiK.