W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Seniorzy poznali rolę witamin oraz mikro i makroelementów w diecie

06.05.2024

brak

Nowalijki to młode warzywa gruntowe, które pojawiają się po raz pierwszy w sezonie wiosennym. Należy je rozważnie włączać do diety w pierwszych tygodniach wiosny, ponieważ zawarte w nich azotany mogą zaszkodzić spożywane w dużych ilościach. Jednak warzywa, które możemy nabyć na przełomie maja i czerwca będą dla nas już bezpieczniejsze z powodu mniej intensywnej uprawy. Z tego powodu mieliśmy okazję spotkać się z seniorami w Kujawsko-Pomorskim Domu Ukraińskim, gdzie nasz specjalista, lekarz higieny ogólnej Liudmyla Pekar wygłosiła prelekcję na temat: „Nowalijki. Podstawy dietoterapii i profilaktyki żywieniowej osób dojrzałych. Rola witamin oraz mikro i makroelementów”.

Wybierając nowalijki, warto unikać tych warzyw, które wykazują oznaki nadmiernego stosowania sztucznych nawozów (m.in. są nienaturalnie wyrośnięte) – oraz tych niezbyt świeżych, bo w nich procesy przemian azotanów mogą już być zaawansowane.

- Warzywa i owoce powinny stanowić co najmniej połowę spożywanej żywności. Zaleca się 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców w ciągu dnia. Niewłaściwie skomponowana pod względem jakości białka dieta może doprowadzić do poważnych schorzeń związanych z niedoborami tego składnika - powiedziała w swoim wykładzie Liudmyla Pekar, Asystentka Oddziału Profilaktyki Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy.

Seniorzy z Kujawsko-Pomorskiego Domu Ukraińskiego aktywnie uczestniczyli w spotkaniu, zadając mnóstwo istotnych pytań oraz włączając się do dyskusji, dzielili się swoimi doświadczeniami. Dla słuchaczy przygotowano liczne materiały edukacyjne, które cieszyły się ogromnym zainteresowaniem.

{"register":{"columns":[]}}