W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

07.06.2022

Bezpieczna_żywność

Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne Narodów Zjednoczonych w 2018 roku, obchodzony jest co roku 7 czerwca, aby zwrócić uwagę i zmobilizować działania na rzecz zapobiegania, wykrywania i zarządzania ryzykiem związanym z żywnością oraz poprawy zdrowia ludzkiego.

Dostęp do wystarczających ilości bezpiecznej i pożywnej żywności jest kluczem do utrzymania życia i promowania dobrego zdrowia. Niebezpieczna żywność zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne może powodować ponad 200 różnych chorób – od biegunki po nowotwory, przyczynia się do m. in.  zaburzeń wzrostu i rozwoju, niedoborów mikroskładników odżywczych, częstszej zapadalności na choroby niezakaźne lub psychiczne. Szacuje się, że na całym świecie co roku 600 milionów – prawie 1 na 10 osób – choruje po spożyciu skażonej żywności, co skutkuje 420 000 zgonów i utratą 33 milionów lat zdrowego życia.

Bezpieczeństwo żywności i żywienie są ze sobą ściśle powiązane. Niebezpieczna żywność tworzy błędne koło chorób i niedożywienia, dotykające szczególnie niemowlęta, małe dzieci, osoby starsze i chore. Oprócz przyczyniania się do bezpieczeństwa żywnościowego i żywieniowego, bezpieczna dostawa żywności wspiera również gospodarki krajowe, handel i turystykę, stymulując zrównoważony rozwój. Globalizacja handlu żywnością, rosnąca liczba ludności na świecie, zmiany klimatyczne i szybko zmieniające się systemy żywnościowe mają wpływ na bezpieczeństwo żywności.

Temat tegorocznych, już czwartych obchodów Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności brzmi: Bezpieczniejsza żywność, lepsze zdrowie. Hasło to odkreśla rolę, którą wartościowa odżywczo i bezpieczna żywność odgrywa w zapewnianiu zdrowia i dobrego samopoczucia ludzi. Jednocześnie wzywa do podjęcia konkretnych działań, aby żywność była bezpieczniejsza. Wszyscy mamy do odegrania rolę, niezależnie od tego, czy uprawiamy, przetwarzamy, transportujemy, przechowujemy, sprzedajemy, kupujemy, przygotowujemy lub serwujemy żywność. Jeśli będziemy współpracować, wszyscy możemy pomóc w uzyskaniu bezpieczniejszej żywności dla lepszego zdrowia.

{"register":{"columns":[]}}