Światowy Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia
29.09.2021
Dziś - 29 września, po raz drugi w historii obchodzony jest Dzień Walki z Marnowaniem Żywności ustanowiony przez ONZ.
W Polsce obowiązuje Ustawa z dnia 19 lipca 2019 roku o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, która "określa zasady postępowania z żywnością oraz obowiązki sprzedawców żywności w celu przeciwdziałania marnowaniu żywności oraz negatywnym skutkom społecznym, środowiskowym i gospodarczym wynikającym z marnowania żywności." Dokument ten nakłada pewne obowiązki na wielkopowierzchniowe placówki handlowe, czyli dotyczy sprzedaży żywności.
Marnowanie żywności jest jednak przede wszystkim problemem świadomości konsumenckiej. Problem ten dotyczy również przetwórstwa, gastronomi i produkcji oraz przede wszystkim naszych gospodarstw domowych.
Warto to powiedzieć: Zacznij od siebie! Nie marnuj żywności! Ale jak to zrobić?
Problem jest poważny, ponieważ 1 kg wyrzuconej żywności, to również marnowanie zasobów, które zostały wykorzystane do jej produkcji, np. wody czy też powstanie szkodliwych gazów w wyniku wytworzenia żywności, jej przechowywania, transportu czy przygotowania jej do bezpośredniego spożycia.
Warto przeczytać materiały kampanii EFSA Wybieraj bezpieczną żywność:
„Najlepiej spożyć przed” ,"Należy spożyć do" – Czy jest między nimi różnica? przejdź
Czy istnieją zasady higieny żywności, których mogę przestrzegać w domu, aby zapewnić bezpieczeństwo mojej rodzinie? przejdź
Materiały
Bezpieczna żywność w 5 krokachBezpieczna_żywność_w_5_krokach.pdf 1.69MB Bezpieczne rozmrażanie żywności
Bezpieczne_rozmrażanie_żywności.pdf 0.59MB Bezpieczeństwo mięsa w Europie
Bezpieczeństwo_mięsa_w_Europie.pdf 0.25MB