ŚWIATOWY TYDZIEŃ ALERGII
12.06.2024
Naukowcy na całym świecie obserwują stały, szybki wzrost częstości występowania różnego rodzaju chorób alergicznych. Problem dotyczy przede wszystkim mieszkańców dużych miast w krajach wysoko uprzemysłowionych. Szacuje się, że za kilka/kilkanaście lat aż połowa populacji europejskiej będzie dotknięta jakimś rodzajem alergii.
Jednym z najbardziej podstępnych i coraz częściej występujących rodzajów alergii jest nadwrażliwość pokarmowa. Nie ma skuteczniejszego sposobu leczenia przyczynowego alergii pokarmowej niż czasowe lub trwałe zastosowanie właściwie dobranej diety eliminacyjnej. Oprócz eliminacji z diety szkodliwego alergenu stosuje się też często wspomagająco leczenie farmakologiczne.
Najważniejsze aby dieta alergika była dobrze zbilansowana, tak by nie doprowadzić do niedoborów m.in. witamin A, E, D, C, B6, żelaza, cynku, selenu i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto również zadbać o właściwy stan mikroflory jelit, który pozytywnie wpływa na odporność.
Overcoming food allergy obstacles, czyli Pokonywanie przeszkód związanych z alergią pokarmową, to hasło przewodnie tegorocznych obchodów Światowego Tygodnia Alergii, który będzie trwał od 23 do 29 czerwca.
opracowano na podstawie:
https://ncez.pzh.gov.pl/dla-mediow/coraz-wiecej-ludzi-cierpi-na-alergie-i-nietolerancje-pokarmowe/