Warunki sanitarno-higieniczne letniego wypoczynku dzieci i młodzieży na terenie województwa kujawsko-pomorskiego w 2021 r.
07.09.2021
W ramach bieżącego nadzoru sanitarnego pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej skontrolowali 510 letnich turnusów, na których z wypoczynku skorzystało 18 934 dzieci i młodzieży, w tym 13 703 uczestników na 323 turnusach wyjazdowych i 5 231 uczestników na 187 turnusach zorganizowanych w miejscu zamieszkania.
Przeprowadzono 511 kontroli, w trakcie których oceniano spełnienie przez organizatorów wymagań higieniczno-sanitarnych wypoczynku w odniesieniu do:
- stanu i wyposażenia pomieszczeń, miejsc przebywania uczestników, zaplecza sanitarnego, zaopatrzenia w wodę, gromadzenia odpadów stałych i odprowadzania ścieków,
- w części żywieniowej kontrolowano sposób przygotowywania i spożywania posiłków, warunki przechowywania żywności oraz stan sprzętu i urządzeń zaplecza kuchennego,
- przestrzegania zasad dotyczących zapewnienia uczestnikom i pracownikom bezpieczeństwa i higieny podczas wypoczynku, ze szczególnym zwróceniem uwagi na wdrożenie wytycznych przeciwepidemicznych Głównego Inspektora Sanitarnego i posiadania procedur postępowania na wypadek podejrzenia i zakażenia koronawirusem dzieci/młodzieży lub pracowników oraz stosowania środków zapobiegawczych mających na celu minimalizowanie rozprzestrzeniania się pandemii COVID-19,
- przestrzegania obowiązujących przepisów przeciwepidemicznych, częstego mycia i/lub dezynfekcji rąk, zachowywania zasad dystansu społecznego, a w miejscach wyznaczonych przepisami – przestrzegania obowiązku zakrywania ust i nosa,
- podjętych działań zapobiegających rozprzestrzenianiu się zakażeń wirusem SARS-CoV-2,
- zapewnienia środków ochrony indywidualnej dla pracowników i uczestników wypoczynku.
Organizatorzy wypoczynku dla dzieci i młodzieży opracowali procedury postępowania w czasie obecnej sytuacji epidemicznej na podstawie wytycznych GIS, MEN i MZ. Zapewniono środki do dezynfekcji rąk, a w widocznych miejscach umieszczono instrukcje mycia i dezynfekcji rąk. Wydzielono miejsce izolacji dla uczestnika podejrzanego o zachorowanie na COVID-19. Zapewniono dostęp do termometru bezdotykowego. Organizatorzy często pozyskiwali zaświadczenia od rodziców dzieci i młodzieży o braku zachorowań, kontaktu z osobą chorą czy brakiem przebywania na kwarantannie. Nie stwierdzono zachorowania na COVID-19 wśród uczestników wypoczynku.
W trakcie oceny warunków do prowadzenia żywienia stwierdzono uchybienia, które usunięto natychmiast w czasie kontroli, tj. zniszczenie i zużycie drobnego sprzętu produkcyjnego, przechowywanie gotowych wyrobów w chłodni bez właściwego zabezpieczenia oraz składowanie części sprzętów produkcyjnych po umyciu w stanie mokrym. W jednym obiekcie stwierdzono produkcję artykułów spożywczych z wykorzystaniem produktów przeterminowanych. Ponadto w jednym obiekcie wydano decyzję z rygorem natychmiastowej wykonalności, dotyczącą wyłączenia basenu i brodzika z eksploatacji do czasu uzyskania wyników badań mikrobiologicznych wody. W trakcie przeprowadzonych kontroli wypoczynku potwierdzono jedną zgłoszoną skargę, która dotyczyła niewłaściwych warunków zakwaterowania dwóch uczestników wypoczynku tj. uczestnicy zakwaterowani zostali na materacach w antresoli ze skosem o wysokości w świetle około 1m. W przypadku dwóch miejsc okazjonalnie wykorzystywanego do kąpieli zorganizowanych przy obiektach (hotelarskim i okazjonalnie użytkowanym), w których zorganizowane były turnusy dla dzieci i młodzieży stwierdzono brak oceny jakości wody w momencie rozpoczęcia funkcjonowania sezonu kąpielowego.
Z powodu intensywnych zjawisk pogodowych w dwóch przypadkach podjęto decyzję o prewencyjnej ewakuacji uczestników obozu do pobliskiej szkoły podstawowej (powiat włocławski i lipnowski). Ewakuacja przebiegła we współpracy ze strażą pożarną i policją.
Organizatorzy zapewniali opiekę medyczną podczas wypoczynków najczęściej poprzez zawarcie umowy z pielęgniarką lub ratownikiem medycznym lub przez porozumienie z najbliższym zakładem opieki zdrowotnej. Podczas trwania letniego wypoczynku odnotowano:
- 71 zachorowań (58 to bóle brzucha, pozostałe to wymioty, gorączka i biegunka na tle wirusowego zakażenia układu pokarmowego oraz przeziębienia, katar i bóle głowy),
- 28 urazów (ukąszenie kleszcza, skaleczenia dłoni, otarcia stóp, złamanie ręki, złamanie nogi, uraz głowy i zasinienie wokół oka).
Zachorowania na tle wirusowego zakażenia układu pokarmowego wystąpiły na turnusie zorganizowanym w Ośrodku Wczasowym Tęcza w Więcborku (powiat sępoleński) i i Ośrodku Wypoczynkowym Maria w Przyjezierzu (powiat mogileński). W trakcie dochodzenia epidemiologicznego wykluczono wystąpienie zatrucia pokarmowego.
W przypadku wypoczynku organizowanego w formach wyjazdowych najczęstsza lokalizacja turnusów wynikająca z walorów krajobrazowych i posiadanej bazy turystycznej
to powiaty: tucholski, żniński i brodnicki. Z wypoczynku w miejscu zamieszkania najwięcej dzieci i młodzieży skorzystało w Toruniu, Bydgoszczy i we Włocławku. Zajęcia dla uczestników wypoczynku realizowane były zgodnie z ustalonym harmonogramem dostosowanym do warunków wynikających z ogłoszenia stanu epidemii. Podczas tegorocznego wypoczynku, podobnie jak w latach ubiegłych, propagowano właściwe zachowania w trosce o bezpieczeństwo dzieci i młodzieży, poprzez dystrybucję materiałów edukacyjnych: przekazywano ulotki dotyczące bezpiecznego wypoczynku letniego, bezpieczeństwa kąpieli, szkodliwości palenia tytoniu, zażywania narkotyków i dopalaczy.
Rodzice i opiekunowie uczestników na bieżąco w elektronicznej bazie wypoczynku Ministerstwa Edukacji i Nauki mogli sprawdzić czy organizatorzy wypoczynku uzyskali zgodę właściwego kuratora oświaty na rozpoczęcie działalności.