Zadania Oddziału
Głównym celem działalności Oddziału Nadzoru nad Bezpieczeństwem Żywności i Żywienia jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności i żywienia, przedmiotów użytku, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Oddział Nadzoru Nad Bezpieczeństwem Żywności i Żywienia:
- podejmuje działania na szczeblu wojewódzkim w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF – Rapid Alert System for Food and Feed) – opartego na zbieraniu i szybkim przekazywaniu informacji o żywności oraz materiałach i przedmiotach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, mogących stanowić zagrożenie dla zdrowia lub życia konsumentów,
- koordynuje działania związane z nadzorem nad suplementami diety, żywnością wzbogacaną oraz środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia,
- koordynuje i opracowuje realizację planu pobierania próbek do badań żywności w ramach urzędowej kontroli i monitoringu na terenie woj. kujawsko-pomorskiego,
- prowadzi oceny jakości żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego,
- rozpatruje sprawy w postępowaniu administracyjnym,
- prowadzi porady grzybowe,
- współpracuje z innymi jednostkami inspekcyjnymi w celu zapewnienia ochrony zdrowia i bezpieczeństwa konsumentów.