Bezpieczne grzybobranie
14.10.2021
Poznaj grzyby - unikniesz zatrucia
Zbieranie grzybów w naszym kraju było i jest bardzo popularne, a spożywanie ich jest tradycyjnym zwyczajem żywieniowym polskiego społeczeństwa. Grzyby są chętnie spożywane przez ludzi ze względu na walory smakowe i zapachowe. Pobyt w lesie jest także bardzo dobrą formą aktywnego wypoczynku.
Jednak w naszych lasach rośnie wiele gatunków grzybów o różnej toksyczności. Wśród nich występują trujące, jadalne i niejadalne. Szczególnie niebezpieczne są grzyby trujące, które mogą stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych. Aby uniknąć tak poważnych zagrożeń dla życia i zdrowia, należy zbierać tylko te grzyby, które dobrze znamy.
Grzyby z rurkami
Najsmaczniejsze i najbardziej poszukiwane przez grzybiarzy są grzyby jadalne, które na spodniej części kapeluszy mają warstwę ułożonych obok siebie rureczek przypominających gąbkę. Wśród tych grzybów nie ma grzybów śmiertelnie trujących. Są tylko grzyby powodujące zaburzenia pokarmowe lub grzyby niejadalne jak goryczak żółciowy, mylnie nazywany „szatanem”.
Grzyby z blaszkami
Zbieranie grzybów z blaszkami na spodzie kapeluszy wymaga większej wiedzy i ostrożności, ponieważ są wśród nich grzyby śmiertelnie trujące. Większość szczególnie niebezpiecznych, śmiertelnie trujących grzybów ma blaszki o białym zabarwieniu, nie zmieniającym się w okresie wegetacji. Należą do nich wszystkie muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy.
Uwaga na kleszcze!
Wiosną i jesienią spacerując po lasach i parkach należy zachować czujność i chronić się przed kleszczami. Te niepozorne, małe pajęczaki są groźne, ponieważ mogą przenosić niebezpieczne choroby, m.in. boreliozę i kleszczowe zapalenie mózgu.
Gdy wybieramy się na teren zamieszkiwany przez kleszcze należy stosować wszelkie metody zapobiegania ukąszeniom przez kleszcze. Środki ochrony osobistej są proste, ważne by były zawsze stosowane. Oto kilka podstawowych zasad:
- Noś jasne ubranie dobrze osłaniające skórę. Odzież powinna mieć długie nogawki i rękawy z obcisłymi mankietami. Pamiętaj, aby założyć długie skarpetki i nakryć głowę.
- Stosuj środki odstraszające kleszcze, tzw. repelenty. Wybieraj te, które posiadają pozwolenie na obrót. Wykaz takich produktów znajdziesz na stronie Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych
http://bip.urpl.gov.pl/pl/biuletyny-i-wykazy/produkty-biob%C3%B3jcze
- Unikaj siadania i leżenia w trawie oraz pod drzewami, ponieważ kleszcze przebywają do wysokości 70 cm.
- Po powrocie ze spaceru starannie oglądaj ubranie i skórę.
- Gdy zobaczysz wkłutego kleszcza, mocno chwyć kleszcza pęsetą, lassem, haczykiem, lub specjalną kartą jak najbliżej skóry i wyciągnij stanowczym, silnym ruchem do góry, tak, aby usunąć go w całości. Nie zgniataj korpusu i nie wykręcaj kleszcza przy wyciąganiu oraz nie smaruj kleszcza tłuszczem.
- Zdezynfekuj skórę spirytusem lub innym środkiem odkażającym.
Materiały
Grzyby - broszura A5Grzyby_broszura_A5_24_09.pdf 0.61MB Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania
Ulotka_1.pdf 0.58MB Rady dla zbieraczy grzybów
Ulotka_2.pdf 0.24MB Poznaj grzyby - unikniesz zatrucia
Ulotka_3.pdf 0.07MB Poznaj grzyby - unikniesz zatrucia_2
Ulotka_4.pdf 0.88MB