W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Kontakt LB-ŻiP

17.10.2024

Przyjmowanie próbek

Laboratorium przyjmuje próbki do badań żywności w Punkcie Przyjmowania Próbek

ul. Libelta 36 (wejście od ul. Noskowskiego).

Od poniedziałku do piątku w godzinach: 7:30-14:00

Próbki nietrwałych środków spożywczych należy dostarczać do laboratorium w warunkach chłodniczych, zgodnie z deklaracją producenta, a przy braku deklaracji w temperaturze             3ºC ± 2ºC, w możliwie jak najkrótszym czasie od momentu pobrania próbki.

 Produkty mrożone i głęboko mrożone należy dostarczać w stanie zamrożenia.

 Od poniedziałku do środy 7:30-14:00 (nietrwałe próbki mikrobiologiczne) 

Próbki do badań laboratoryjnych przyjmowane są po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym (tel. 61-8544-880)

Zakres badań:

    • Metale szkodliwe dla zdrowia
    • Azotany i azotyny
    • Mykotoksyny
    • Histamina
    • Metanol
    • Substancje dodatkowe
    • Barwniki niedozwolone
    • Kryteria czystości substancji dodatkowych
    • Jod w soli
    • Witaminy, składniki mineralne oraz inne substancje
    • Zawartość związków polarnych w tłuszczach smażalniczych
    • Parametry jełczenia
    • Kwas erukowy, w tym kwas erukowy w postaci związanej w tłuszczu
    • Badania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
    • Zanieczyszczenia mikrobiologiczne
    • Organizmy zmodyfikowane genetycznie (GMO)
    • Cechy organoleptyczne

Szczegółowe informacje dotyczące badanych matryc i parametrów dostępne są w punkcie przyjmowania próbek do badań i na stronie www. w zakładce „Zakres Działalności Laboratorium”.

 

 

 


Kierownik Laboratorium Badania Żywności i Powietrza
mgr inż. Eliza Dżendżera

tel. 61 85 44 880
e-mail:lbzip.wssepoznan@sanepid.gov.pl

{"register":{"columns":[]}}