Kontakt LB-ŻiP
17.10.2024
Przyjmowanie próbek
Laboratorium przyjmuje próbki do badań żywności w Punkcie Przyjmowania Próbek
ul. Libelta 36 (wejście od ul. Noskowskiego).
Od poniedziałku do piątku w godzinach: 7:30-14:00
Próbki nietrwałych środków spożywczych należy dostarczać do laboratorium w warunkach chłodniczych, zgodnie z deklaracją producenta, a przy braku deklaracji w temperaturze 3ºC ± 2ºC, w możliwie jak najkrótszym czasie od momentu pobrania próbki.
Produkty mrożone i głęboko mrożone należy dostarczać w stanie zamrożenia.
Od poniedziałku do środy 7:30-14:00 (nietrwałe próbki mikrobiologiczne)
Próbki do badań laboratoryjnych przyjmowane są po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym (tel. 61-8544-880)
Zakres badań:
-
- Metale szkodliwe dla zdrowia
- Azotany i azotyny
- Mykotoksyny
- Histamina
- Metanol
- Substancje dodatkowe
- Barwniki niedozwolone
- Kryteria czystości substancji dodatkowych
- Jod w soli
- Witaminy, składniki mineralne oraz inne substancje
- Zawartość związków polarnych w tłuszczach smażalniczych
- Parametry jełczenia
- Kwas erukowy, w tym kwas erukowy w postaci związanej w tłuszczu
- Badania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
- Zanieczyszczenia mikrobiologiczne
- Organizmy zmodyfikowane genetycznie (GMO)
- Cechy organoleptyczne
Szczegółowe informacje dotyczące badanych matryc i parametrów dostępne są w punkcie przyjmowania próbek do badań i na stronie www. w zakładce „Zakres Działalności Laboratorium”.
Kierownik Laboratorium Badania Żywności i Powietrza
mgr inż. Eliza Dżendżera
tel. 61 85 44 880
e-mail:lbzip.wssepoznan@sanepid.gov.pl