Oddział Higieny Żywienia, Żywności i Przedmiotów Użytku
Kierownik
mgr inż. Agnieszka Naglacka
Główne zadania:
- Określenie kierunków oraz koordynowanie działalności w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności, kosmetyków oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz jakością żywienia.
- Przygotowywanie projektów decyzji i wykonywanie czynności związanych z postępowaniem administracyjnym drugiej instancji w zakresie higieny żywności, żywienia i przedmiotów użytku.
- Rozpatrywanie skarg, wniosków i interwencji konsumentów.
- Koordynowanie działań w ramach Krajowego System wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF) na terenie województwa.
- Koordynowanie działań związanych z oceną stopnia wdrażania i skuteczności systemu HACCP w zakładach żywnościowo-żywieniowych.
- Współpraca z innymi służbami kontrolnymi i organizacjami samorządowymi w zakresie bezpieczeństwa żywności.
- Prowadzenie edukacji społeczeństwa w kierunku umacniania i kształtowania właściwych postaw oraz zachowań prozdrowotnych, poszerzania wiedzy o żywności oraz propagowania zasad racjonalnego żywienia.