Laboratorium Badań Mikrobiologicznych
Osobą odpowiedzialną merytorycznie za wykonywane badania jest Kierownik Laboratorium:
mgr Anna Ratko
Laboratorium Badań Mikrobiologicznych wykonuje badania mikrobiologiczne:
- wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi;
- ciepłej wody użytkowej pod kątem występowania bakterii z rodzaju Legionella sp. w budynkach zamieszkania zbiorowego i przedsiębiorstwach podmiotu wykonującego działalność leczniczą w rodzaju stacjonarne i całodobowe świadczenia zdrowotne oraz w budynkach użyteczności publicznej w których, w trakcie ich użytkowania wytwarzany jest aerozol wodno - powietrzny;
- wody z kąpielisk i miejsc okazjonalnie wykorzystywanych do kąpieli;
- wody na pływalniach;
- naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych;
- żywności,
- próbek środowiskowych z obszarów produkcji żywności i obrotu żywnością (wymazy sanitarne).
Badania wody w zakresie:
- liczba: bakterii grupy i coli, Escherichia coli, enterokoków kałowych, Clostridium perfringens (łącznie ze sporami), przetrwalników beztlenowców redukujących siarczyny (clostridia), Pseudomonas aeruginosa, gronkowców koagulazo-dodatnich, bakterii z rodzaju Legionella, ogólna liczba mikroorganizmów w temp. (36±2)oC, ogólna liczba mikroorganizmów w temp. (22±2)oC.
Badania żywności w zakresie:
- obecność: Salmonella spp., Campylobacter spp., Cronobacter spp., Listeria monocytogenes, Enterobacteriaceae;
- liczba: Listeria monocytogenes, Enterobacteriaceae, bakterii z grupy coli, β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli, gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i inne gatunki), przypuszczalnych Bacillus cereus, drożdży i pleśni, liczba drobnoustrojów;
- ocena znakowania;
- badanie organoleptyczne.
Badania wymazów sanitarnych w zakresie:
- obecność: Salmonella spp., Listeria monocytogenes, gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i inne gatunki), bakterii z grupy coli;
- liczba: Enterobacteriaceae, liczba drobnoustrojów.