W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Laboratorium Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

Osobą odpowiedzialną merytorycznie za wykonywane badania jest Kierownik Laboratorium:

mgr Alicja Kulis

O Laboratorium

W  Laboratorium Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku wykonywane są badania próbek: środków spożywczych, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków.

Badania środków spożywczych w zakresie:

  • zawartości metali: ołów, kadm, cynk, miedź, arsen, rtęć, cyna, żelazo, magnez, wapń;
  • zawartości środków konserwujących: kwasu sorbowego, kwasu benzoesowego, dwutlenku siarki;
  • zawartości substancji słodzących (aspartam, acesulfam K, sacharyna);
  • zawartości azotanów i azotynów (warzywa, owoce i ich przetwory, mięso i przetwory mięsne, produkty dla dzieci, mleko i przetwory mleczne);
  • zawartości fosforanów;
  • zawartość kofeiny;
  • zawartości alkoholu metylowego w spirytusie i napojach spirytusowych;
  • zawartości mykotoksyn: aflatoksyny B1, aflatoksyny M1, sumy aflatoksyn B1,B2,G1,G2, ochratoksyny A, deoksyniwalenolu, zearalenonu, fumonizyn;
  • zawartości glutenu;
  • zawartość kwasów tłuszczowych w tym: kwasów tłuszczowych nasyconych, nienasyconych,  omega 3, omega 6, omega 9, CLA, izomery trans, kwas erukowy;
  • parametrów charakteryzujących procesy jełczenia tłuszczów (liczba kwasowa, kwasowość, liczba nadtlenkowa);
  • zawartości zanieczyszczeń mineralnych, organicznych, ferromagnetycznych,
  • parametrów biologicznych: obecność szkodników i ich pozostałości oraz pleśni,
  • wartości odżywczej środków spożywczych w tym wartości energetycznej, zawartości białka, węglowodanów i tłuszczu;
  • popiołów, suchej masy;
  • zawartości barwników syntetycznych: żółcień chinolinowa, żółcień pomarańczowa,  tartrazyna, czerwień Allura, czerwień koszenilowa:
  • oznaczanie zawartości jodu w soli spożywczej jodowanej;
  • badań organoleptycznych, fizycznych i chemicznych na zgodność z Polskimi Normami lub Zakładowymi Dokumentami Normalizacyjnymi.

Badania materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością w zakresie:

  • migracji globalnej i oceny organoleptycznej opakowań z tworzyw sztucznych,
  • migracji ołowiu i kadmu z opakowań ze szkła i ceramiki,
  • zawartości wyekstrahowanego formaldehydu z wyrobów melaminowych;
  • zwartości formaldehydu, oceny organoleptycznej w opakowaniach z papieru i tektury.

Badania kosmetyków w zakresie:

  • zawartości wolnego formaldehydu w kosmetykach,
  • zawartości kwasu tioglikolowego w preparatach do trwałej ondulacji i depilatorach w kremie,
  • zawartości nadtlenku wodoru w środkach do pielęgnacji włosów,
  • odczynu pH w szamponach, płynach do kąpieli i płynach do trwałej ondulacji.

 

{"register":{"columns":[]}}