Laboratorium Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
Osobą odpowiedzialną merytorycznie za wykonywane badania jest Kierownik Laboratorium:
mgr Alicja Kulis
O Laboratorium
W Laboratorium Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku wykonywane są badania próbek: środków spożywczych, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków.
Badania środków spożywczych w zakresie:
- zawartości metali: ołów, kadm, cynk, miedź, arsen, rtęć, cyna, żelazo, magnez, wapń;
- zawartości środków konserwujących: kwasu sorbowego, kwasu benzoesowego, dwutlenku siarki;
- zawartości substancji słodzących (aspartam, acesulfam K, sacharyna);
- zawartości azotanów i azotynów (warzywa, owoce i ich przetwory, mięso i przetwory mięsne, produkty dla dzieci, mleko i przetwory mleczne);
- zawartości fosforanów;
- zawartość kofeiny;
- zawartości alkoholu metylowego w spirytusie i napojach spirytusowych;
- zawartości mykotoksyn: aflatoksyny B1, aflatoksyny M1, sumy aflatoksyn B1,B2,G1,G2, ochratoksyny A, deoksyniwalenolu, zearalenonu, fumonizyn;
- zawartości glutenu;
- zawartość kwasów tłuszczowych w tym: kwasów tłuszczowych nasyconych, nienasyconych, omega 3, omega 6, omega 9, CLA, izomery trans, kwas erukowy;
- parametrów charakteryzujących procesy jełczenia tłuszczów (liczba kwasowa, kwasowość, liczba nadtlenkowa);
- zawartości zanieczyszczeń mineralnych, organicznych, ferromagnetycznych,
- parametrów biologicznych: obecność szkodników i ich pozostałości oraz pleśni,
- wartości odżywczej środków spożywczych w tym wartości energetycznej, zawartości białka, węglowodanów i tłuszczu;
- popiołów, suchej masy;
- zawartości barwników syntetycznych: żółcień chinolinowa, żółcień pomarańczowa, tartrazyna, czerwień Allura, czerwień koszenilowa:
- oznaczanie zawartości jodu w soli spożywczej jodowanej;
- badań organoleptycznych, fizycznych i chemicznych na zgodność z Polskimi Normami lub Zakładowymi Dokumentami Normalizacyjnymi.
Badania materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością w zakresie:
- migracji globalnej i oceny organoleptycznej opakowań z tworzyw sztucznych,
- migracji ołowiu i kadmu z opakowań ze szkła i ceramiki,
- zawartości wyekstrahowanego formaldehydu z wyrobów melaminowych;
- zwartości formaldehydu, oceny organoleptycznej w opakowaniach z papieru i tektury.
Badania kosmetyków w zakresie:
- zawartości wolnego formaldehydu w kosmetykach,
- zawartości kwasu tioglikolowego w preparatach do trwałej ondulacji i depilatorach w kremie,
- zawartości nadtlenku wodoru w środkach do pielęgnacji włosów,
- odczynu pH w szamponach, płynach do kąpieli i płynach do trwałej ondulacji.