Zadania Oddziału
- w ramach Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia:
- realizacja zadań dotyczących nadzoru Wojewódzkiego Inspektora nad warunkami zdrowotnymi żywności i żywienia na obszarze województwa mazowieckiego, w szczególności:
- warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności,
- warunkami produkcji pierowtnej,
- warunkami żywienia zbiorowego,
- nadzoru nad jakością zdorwotną żywności,
- warunkami zdrowotnymi produkcji i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością,
-
koordynowanie działań podejmowanych przez powiatowych inspektorów dotyczących niebezpiecznej żywności w ramach systemu RASFF (System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach) oraz wymiana informacji poprzez informatyczny system iRASFF i dokonywanie oceny ryzyka,
-
koordynacja działań dotyczących nadzoru nad materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością,
-
współpraca przy prowadzeniu przez powiatowych inspektorów działań związanych z dochodzeniami i likwidacją przyczyn ognisk zatruć i zakażeń pokarmowych oraz weryfikacja dokumentacji zatruć pokarmowych opracowywanych przsez powiatowe stacje,
-
współudział w działaniach podejmowanych w czasie sytuacjikryzysowych związanych z występowaniem masowych przypadków chorób zakaźnych zwierząt, mających negatywny wpływ na produkcję żywności,
-
prowadzneie w I instancji postępowania administracyjnego w związku z wnioskami powiatowych inspektorów o nałożenie kar pieniężnych na podstawie przepisów ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, z wyłączeniem wniosków ze względu na nierpawidłowe znakowanie, prezentację i reklamę żywności,
-
realizacja zadań dotyczących nadzoru nad produkcją pierwotną, wynikających z zawartego prozumienia z Wojewódzkim Inspektoratem Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Wojewódzką Inspekcją Ochrony Środowiska w tym zakresie,
-
nadzór nad realizacją prozumień z Inspekcją Weterynaryjną, Państwową Inspekcją Farmaceutyczną oraz sporządzanie sprawozdań w tym zakresie;
2. w ramach Sekcji Żywności Prozdrowotnej, Sunstancji Dodatkowych do żywności oraz Znakowania:
-
podejmowanie i koordynacja działań dotyczących wprowadzanych po raz pierwszy na rynek krajowy suplementów diety, żywności wzbogacanej, żywności dla określonych grup i innych grup żywności,
-
prowadzenie i rozpatrywanie spraw z zakresu nadzoru nad: suplementami diety, żywnością wzbogacaną, żywnością dla określonych grup i innych grup żywności, substancjami dodatkowymi do żywności,
-
podejmowanie działań oraz koordynacja nadzoru nad żywnością modyfikowaną genetycznie (GMO), z uwzględnieniem zaleceń Głównego Inspektora Sanitarnego w tym zakresie,
-
podejmowanie działan oraz koordynacja nadzoru nad żywnością bezglutenową,
-
rozpatrywanie spraw o nałożenie kar pieniężnych ze względu na nieprawidłowe znakowanie, prezentację i rekalmę żywności w oparciu o art. 103 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia;
3. w ramach Sekcji Koordynacji Bieżącej, Planowania i Audytów:
- opracowywanie dla województwa rocznych planów pobierania próbek do badania żywności w ramach urzedowej kontroli i monioringu oraz koordynacja działań w zakresie ich realizacji, w szczególności:
- współpraca z laboratoriami wykonującymi badania laboratoryjne dla celów urzędowych kontroli,
- opracowywanie sprawozdań z realizacji planów,
-
koordynowanie działań dotyczących "Zintegorwanego wieloletniego planu kontroli dla Polski" na terenie województwa mazowieckiego oraz sporządzanie raportów z realizacji planu,
-
nadzór nad stosowaniem przez powiatowe stacje systemu TRACES NT, w zakresie kompetencji Oddziału,
-
planowanie i realizacja programu audytów wewnętrznych w oddziałach/sekcjach higieny żywności, zywienia powiatowych stacji, zgodnie z art. 6 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzedowych i innych czynności urzedowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin (...), zwanego dalej "Rozporządzeniem ws. kontroli";
4. do zadań wspólnych sekcji wchodzących w skład Oddziału Nadzoru Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia należy, odpowiednio do ich właściwości rzeczowej:
-
udział w misjach przedstawicieli DG SANTE komisji euopejskiej mających na celu ocenę urzędowej kontroli żywności w krajach członkowskich poprzez realizację Rozporządzenia ws. kontroli,
-
udział w audytach i kontrolach powiatowych stacji zgonie z zatwierdzonym harmonogramem,
-
udział w przygotowywaniu i sporządzaniu rocznego sprawozdania liczbowego i opisowego (MZ-48, MANCP) z województwa mazowieckiego oraz innych materiałów, w tym opracowywanie innych sprawozdań dotyczących bezpieczeństwa żywności i żywienia na polecenie GIS, Wojewody lub innych jednostek kontrolujących, w szczególności NIK.