Kontrole sanitarne w zakresie oceny bezpieczeństwa żywności i żywienia - podsumowanie sezonu letniego
07.11.2023
Na terenie województwa dolnośląskiego w okresie wzmożonego ruchu turystycznego były przeprowadzane kontrole sanitarne w zakresie oceny bezpieczeństwa żywności i żywienia.
W sezonie letnim (czerwiec - wrzesień) na terenie Dolnego Śląska skontrolowano:
- 541 zakładów małej gastronomii;
- 169 zakładów żywienia zbiorowego zamkniętego, w których zorganizowany był wypoczynek (żywienie na obozach, koloniach, wczasach, turnusach wypoczynkowych itp.).
W sumie w ww. zakładach przeprowadzono 801 kontroli sanitarnych.
Najczęściej stwierdzane nieprawidłowości podczas przeprowadzanych kontroli sanitarnych dotyczyły:
- niewłaściwego stanu sanitarnego zakładów;
- nieprawidłowych warunków przechowywania środków spożywczych;
- braku realizacji opracowanych w zakładach procedur dobrych praktyk produkcyjnych oraz dobrych praktyk higienicznych;
- braku orzeczeń lekarskich do celów sanitarno-epidemiologicznych zatrudnionych pracowników.
W celu wyegzekwowania poprawy stanu sanitarnego wydano w sumie 89 decyzji administracyjnych oraz nałożono 80 grzywien w drodze mandatu.