Pełnoziarniste produkty zbożowe
14.10.2024
Produkty zbożowe – niezbędny element prawidłowo zbilansowanej diety. Tylko jak w gąszczu produktów na sklepowych półkach wybrać te najlepsze? Najbogatsze w składniki odżywcze i najkorzystniej działające na nasz organizm?
Asortyment produktów zbożowych zdaje się powiększać niemalże każdego dnia. Jak się w tym wszystkim odnaleźć, jakie produkty wybierać w trosce o swoje zdrowie, wygląd i samopoczucie? Zasada jest prosta: wybieraj niskoprzetworzone produkty zbożowe. Im mniej przetworzony produkt, tym lepszy dla naszego zdrowia. Wysoko przetworzone produkty często zawierają liczne dodatki, które nie sprzyjają zachowaniu zdrowia i szczupłej sylwetki.
Wprowadź zatem do swojej codziennej diety produkty pełnoziarniste, tj. kasze gruboziarniste (np. kasza gryczana, pęczak), płatki owsiane zwykłe, ryż brązowy, makarony pełnoziarniste, mąki razowe, chleb żytni pełnoziarnisty, razowy, graham. Stanowią również wspaniały dodatek do dań obiadowych, jak i bazę licznych zapiekanek, sałatek, placków, pasztetów, past, a nawet deserów. W kuchni tylko nasza wyobraźnia wyznacza granice!
Do potraw przygotowywanych w domu, zamiast powszechnie stosowanych mąk pszennych, staraj się wykorzystywać mąki razowe oraz – jako dodatek – otręby zbożowe (np. owsiane, żytnie). Wybieraj zwykłe, bez dodatków.
Pamiętaj: czytaj etykiety. Często zakupione w sklepie musli zawierają dodatek cukru i tłuszczu. W ich składzie znaleźć można owoce kandyzowane (z dodatkiem cukru), suszone banany (często wstępnie obsmażane), kawałki czekolady. Lepiej zrobić musli samemu. Wystarczy kupić dowolne płatki zbożowe, np. owsiane zwykłe (nie błyskawiczne, ponieważ są bardziej przetworzone), żytnie, jęczmienne, dodać do nich odrobinę suszonych owoców, np. rodzynek, orzechów np. włoskich, migdałów, zmieszać i śniadanie gotowe. Na rynku dostępne są również płatki musli bez dodatków, zawierające same płatki. Zawsze czytaj etykiety – nie daj się zwieść rzekomo prozdrowotnym aspektom wysoko przetworzonej żywności.
Ciekawostka! Uważaj na barwione pieczywo. Chleb i bułeczki o kolorze miodowo-brązowym są prawdopodobnie barwione – jest to białe pieczywo wyprodukowane z oczyszczonej mąki z dodatkiem np. brązowego karmelu, czyli dodatkowej porcji cukru! Kupując pieczywo w piekarni, zapytaj o jego skład, lub sprawdź go na stronie internetowej swojej piekarni.
Autor mgr inż. Paulina Gąsiewska
Źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej