Podsumowanie kontroli żywienia w szpitalach woj. dolnośląskiego w roku 2023
07.03.2024
W 2023 roku w województwie dolnośląskim skontrolowano 72 szpitale, w których przeprowadzono 113 kontroli. W większości szpitali żywienie prowadzone jest w formie cateringu (65%).
Podczas kontroli sanitarnych sprawdzano m.in.: stan sanitarny i techniczny pomieszczeń, przestrzeganie zasad GHP/GMP, stopień wdrożenia HACCP, warunki przechowywania środków spożywczych i przygotowywania posiłków, stan zdrowia personelu.
W wyniku stwierdzenia nieprawidłowości wydano 37 decyzji administracyjnych, a także nałożono 5 mandatów na kwotę 900 zł.
Ponadto w szpitalach ocenie podlegały również sposób żywienia. Ocena jadłospisów przeprowadzana była w oparciu o Arkusz oceny dekadowej jadłospisów. W przypadku stwierdzenia błędów w sposobie żywienia, wydawano zalecenia mające na celu poprawę jakości wyżywienia.
Najczęściej stwierdzane nieprawidłowości dot. żywienia pacjentów:
- mały udział warzyw i owoców w posiłkach (16,7%)
- nieprecyzyjne określenie nazwy potrawy i dodatków ich stanowiących (15,3%)
- niewystarczająca ilość mleka i produktów mlecznych (13,9%)
- niewystarczająca ilość lub brak podawania nasion roślin strączkowych (13,9%)
- duży udział produktów wysokoprzetworzonych (konserwy, pasztety, sery topione) (11,1%)
- nieuwzględnienie tłuszczów roślinnych bogatych w kwasy jedno- i wielonienasycone (11,1%)
- niewystarczające ilości ryb i przetworów rybnych (9,7%)
- brak produktów zbożowych pełnoziarnistych (kasze razowe, płatki zbożowe pełnoziarniste) (9,7%)
- mała różnorodność napojów (8,3%)
- zbyt długie przerwy między posiłkami w ciągu dnia (6,9%)
- brak urozmaicenia pieczywa (6,9%)
- nieuwzględnienie porcji surowych warzyw i owoców (6,9%)
- brak różnorodności warzyw i owoców (5,6%)
- niekompletne oznaczenie alergenów (5,6%)
- powtarzający się dodatek skrobiowy/zbożowy do zup i II dań (5,6%)
- niski udział białka pełnowartościowego (4,2%)
- małe porcje warzyw i owoców (4,2%)
- brak uwzględnienia napoju we wszystkich głównych posiłkach (4,2%)
- brak określenia sposobu obróbki termicznej (4,2%)