W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Podsumowanie kontroli żywienia w szpitalach woj. dolnośląskiego w roku 2023

07.03.2024

W 2023 roku w województwie dolnośląskim skontrolowano 72 szpitale, w których przeprowadzono 113 kontroli. W większości szpitali żywienie prowadzone jest w formie cateringu (65%).

Opiekun serwuje posiłek pacjentowi leżącemu na szpitalnym łóżku.

Podczas kontroli sanitarnych sprawdzano m.in.: stan sanitarny i techniczny pomieszczeń, przestrzeganie zasad GHP/GMP, stopień wdrożenia HACCP, warunki przechowywania środków spożywczych i przygotowywania posiłków,  stan zdrowia personelu. 
W wyniku stwierdzenia nieprawidłowości wydano 37 decyzji administracyjnych, a także nałożono 5 mandatów na kwotę 900 zł. 
Ponadto w szpitalach ocenie podlegały również sposób żywienia. Ocena jadłospisów przeprowadzana była w oparciu o Arkusz oceny dekadowej jadłospisów. W przypadku stwierdzenia błędów w sposobie żywienia, wydawano zalecenia mające na celu poprawę jakości wyżywienia.

Najczęściej stwierdzane nieprawidłowości dot. żywienia pacjentów:

  • mały udział warzyw i owoców w  posiłkach (16,7%)
  • nieprecyzyjne określenie nazwy potrawy i dodatków ich stanowiących (15,3%)
  • niewystarczająca ilość mleka i produktów mlecznych (13,9%)
  • niewystarczająca ilość lub brak podawania nasion roślin strączkowych (13,9%)
  • duży udział produktów wysokoprzetworzonych (konserwy, pasztety, sery topione) (11,1%)
  • nieuwzględnienie tłuszczów roślinnych bogatych w kwasy jedno- i wielonienasycone (11,1%)
  • niewystarczające ilości ryb i przetworów rybnych (9,7%)
  • brak produktów zbożowych pełnoziarnistych (kasze razowe, płatki zbożowe pełnoziarniste) (9,7%)
  • mała różnorodność napojów (8,3%)
  • zbyt długie przerwy między posiłkami w ciągu dnia (6,9%)
  • brak urozmaicenia pieczywa (6,9%)
  • nieuwzględnienie porcji surowych warzyw i owoców (6,9%)
  • brak różnorodności warzyw i owoców (5,6%)
  • niekompletne oznaczenie alergenów (5,6%)
  • powtarzający się dodatek skrobiowy/zbożowy do zup i II dań (5,6%)
  • niski udział białka pełnowartościowego (4,2%)
  • małe porcje warzyw i owoców (4,2%)
  • brak uwzględnienia napoju we wszystkich głównych posiłkach (4,2%)
  • brak określenia sposobu obróbki termicznej (4,2%)
{"register":{"columns":[]}}