Rzeżucha zdrowsza niż myślisz
21.03.2024
Zielona rzeżucha to nie tylko ozdoba świątecznych stołów. Oprócz walorów dekoracyjnych stanowi też bogactwo witamin i składników mineralnych. Zawiera witaminy A, B, C, K, PP, żelazo, wapń, cynk, mangan, jod i chrom. Jej ostry smak pobudzi niejeden apetyt.
Uprawiana w wielu miejscach na świecie, a zwłaszcza w domowym zaciszu rzeżucha jest często używana w wielu rodzajach kuchni. Rzeżucha to często zapominane zioło, które jest przecież potężnym źródłem składników odżywczych. Posiada bardzo drobne, zaokrąglone liście i jadalne łodygi – to bowiem rodzaj kiełków. Kiełki rzeżuchy mają pieprzny, lekko pikantny smak. Regularne jedzenie rzeżuchy może zapewniać korzyści zdrowotne. Zawarte w niej między innymi witaminy A, C i K oraz kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają wzmocnić odporność i zapobiegają hiperglikemii. Co jeszcze warto o niej wiedzieć?
Rzeżucha jest przede wszystkim naturalnym “lekiem” moczopędnym. Wspomaga pracę nerek i pomaga oczyszczać drogi moczowe. Warto stosować ją na infekcje dróg moczowych. Właściwości kiełków rzeżuchy dotyczą również wspomagania detoksykacji organizmu. To roślina, która wspiera procesy oczyszczania ludzkiego ciała, przebiegające zwłaszcza w płucach i wątrobie, pomaga również oczyścić organizm z toksyn związanych z paleniem papierosów.
Składniki zawarte w rzeżusze to przede wszystkim: witamina A, witamina B6, witamina B12, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Co ciekawe, 100 g rzeżuchy zawiera ponad połowę zalecanego zapotrzebowania na witaminę A, która jest silnym antyoksydantem o szerokim wpływie prozdrowotnym na organizm człowieka.
Dzięki zawartości wyżej wymienionych związków rzeżucha ma znaczący wpływ na ludzki organizm, między innymi:
- zwiększa apetyt,
- łagodzi niestrawność,
- chroni przed nowotworami,
- poprawia zdrowie kości,
- łagodzi anemię,
- zapobiega przeziębieniom.