Bezpieczeństwo żywności podczas powodzi
- Wyrzuć całą żywność, która miała kontakt z wodą powodziową.
- Do celów spożywczych używaj tylko wody butelkowanej lub dowożonej beczkowozami przeznaczonymi do wody pitnej.
- Woda z zalanych prywatnych studni nie nadaje się do spożycia. Po ustąpieniu powodzi, konieczna jest dezynfekcja studni i badania wody. W celu oczyszczania studni po powodzi kontaktuj się powiatowych stacjach sanitarno-epidemiologicznych - więcej informacji!
- Nie jedz produktów, które ze względu na dłuższe przerwy w dostawie prądu nie były przechowywane w warunkach chłodniczych.
- Zwróć uwagę, aby nie pomylić z żywnością produktów, które są w opakowaniach pozbawionych etykiet i mogą być mylnie uznane za żywność, np. trujące oleje mineralne, zaprawione zboża siewne itp.
- Bezpiecznie przechowuj żywność – chroń ją przed zepsuciem i zanieczyszczeniami.
Więcej o bezpieczeństwie przygotowywania i przechowywania żywności przeczytasz w ulotce WHO: 5 kroków do bezpiecznej żywności.