W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bezpieczeństwo żywności podczas powodzi

  • Wyrzuć całą żywność, która miała kontakt z wodą powodziową.
  • Do celów spożywczych używaj tylko wody butelkowanej lub dowożonej beczkowozami przeznaczonymi do wody pitnej.
  • Woda z zalanych prywatnych studni nie nadaje się do spożycia. Po ustąpieniu powodzi, konieczna jest dezynfekcja studni i badania wody. W celu oczyszczania studni po powodzi kontaktuj się powiatowych stacjach sanitarno-epidemiologicznych - więcej informacji!
  • Nie jedz produktów, które ze względu na dłuższe przerwy w dostawie prądu nie były przechowywane w warunkach chłodniczych.
  • Zwróć uwagę, aby nie pomylić z żywnością produktów, które są w opakowaniach pozbawionych etykiet i mogą być mylnie uznane za żywność, np. trujące oleje mineralne, zaprawione zboża siewne itp.
  • Bezpiecznie przechowuj żywność – chroń ją przed zepsuciem i zanieczyszczeniami.

Więcej o bezpieczeństwie przygotowywania i przechowywania żywności przeczytasz w ulotce WHO: 5 kroków do bezpiecznej żywności.

{"register":{"columns":[]}}