W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Co trzeba wiedzieć, wybierając się na grzyby?


Wakacje to czas, kiedy zaczyna się okres grzybobrania. Grzyby mają wielu zwolenników i ze względu na swój charakterystyczny smak mają stałe miejsce w naszej tradycji kulinarnej. Niestety niektóre grzyby zawierają substancje silnie trujące dla człowieka. Co roku część amatorów grzybobrania pada ofiarą trujących gatunków.

Pamiętaj o kilku zasadach bezpiecznego grzybobrania

  1. Zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).
  2. Zbieraj wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone. Młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku, stanowią najczęstszą przyczynę tragicznych pomyłek.
  3. Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i występuje dużo mniejsze ryzyko zatrucia niż w przypadku grzybów blaszkowych.
  4. Unikaj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny, słodkawy smak np. Amanita phalloides, Amanita verna).
  5. Zbieraj grzyby do koszyków bądź pojemników przepuszczających powietrze. W żadnym przypadku nie korzystaj z reklamówek foliowych –powodują one zaparzanie grzybów i przyspieszają ich psucie.
  6. Nigdy nie zbieraj grzybów rosnących w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach skupisk odpadów, takich jak zakłady produkcyjne, drogi o dużym natężeniu ruchu, ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
  7. Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.
  8. W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, skorzystaj z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.

Jeżeli po grzybach wystąpią nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcz mięśni, podwyższona temperatura, niezwłocznie wywołaj wymioty i zgłoś się do lekarza.

Pamiętaj! W przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym może nastąpić chwilowa poprawa, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Lekarz wezwany w porę może uratować życie!

Jeżeli nie jesteś pewien, czy grzyb, który wkładasz do koszyka, jest jadalny – nie ryzykuj! Nawet najbardziej doświadczonym grzybiarzom przytrafiają się pomyłki, które mogą być tragiczne w skutkach!

Czytaj więcej na temat bezpiecznego grzybobrania: dowiedz się jakie są objawy zatrucia i zobacz jak wyglądają grzyby jadalne i trujące w serwisie Poznaj grzyby – unikniesz zatrucia.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
07.11.2017 09:23 Dominika Waligórska
Pierwsza publikacja:
22.11.2017 13:18 Dominika Waligórska
{"register":{"columns":[]}}