Czynniki ryzyka zachorowania
Czynniki, które zwiększają ryzyko wystąpienia raka piersi to:
- region geograficzny – w Europie zachorowalność na raka piersi jest większa niż w Azji;
- wiek – najwięcej zachorowań występuje u kobiet po 50 roku życia (zagrożenie nowotworem wrasta wraz z wiekiem);
- obciążenie genetyczne – występowanie raka wśród najbliższych krewnych (pierwszy stopień pokrewieństwa – matka, siostra, córka) szczególnie przed 40 rokiem życia, występowanie mutacji genów BRCA1 i BRCA2;
- wiek pokwitania i przekwitania – wystąpienie pierwszej miesiączki przed 12 rokiem życia oraz początek menopauzy po 54 roku życia;
- brak potomstwa – ryzyko jest większe u kobiet, które nigdy nie rodziły;
- późne rodzicielstwo – ryzyko jest od 2 do 3 razy większe u kobiet, które pierwsze dziecko urodziły po 40 roku życia;
- wieloletnia hormonalna terapia zastępcza – stosowanie terapii w okresie menopauzy zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi o około 2,7% na każdy rok jej stosowania;
- zbyt duża masa ciała, podwyższone BMI – największe ryzyko dotyczy kobiet, które znacząco przybrały na wadze po 18 roku życia. Kobiety otyłe po menopauzie są 2 razy bardziej narażone na zachorowanie na raka piersi. Otyłość to także czynnik, który sprzyja przerzutom;
- niewłaściwa dieta – nadmiar tłuszczów nasyconych (zwierzęcych) w diecie oraz nadmierne spożywanie alkoholu (30 – 60 gramów dziennie);
- promieniowanie jonizujące – ekspozycja na promieniowanie, szczególnie w młodym wieku;
- wcześniejsze choroby piersi;
- łagodne zmiany w piersi – u kobiet, u których wykryto atypową hiperplazję nabłonkową, ryzyko zachorowania jest od 4 do 5 razy większe.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 03.10.2018 15:22 Kinga Łuszczyńska
- Pierwsza publikacja:
- 03.10.2018 15:23 Kinga Łuszczyńska