W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

JEŻ nauczy jeść

06.12.2022

Nawyki żywieniowe ukształtowane w dzieciństwie często pozostają z nami w dorosłym życiu. Dlatego też zdrowa i zbilansowana dieta powinna być wprowadzana od najmłodszych lat. Kształtowanie odpowiednich nawyków żywieniowych wspiera wspólny program Ministerstwa Edukacji i Nauki oraz Ministerstwa Zdrowia Junior-Edu-Żywienie (JEŻ), który jest skierowany do uczniów klas I-VI szkoły podstawowej.

Minister Niedzielski i Czernek

Program JEŻ zainaugurowały warsztaty edukacyjno-kulinarne. Uczniowie pod okiem doświadczonych dietetyków przygotowali pożywne, kolorowe i smaczne desery. Wcześniej rozmawiali na temat odpowiednio zbilansowanej diety. W przygotowanie zdrowych deserów zaangażowali się też ministrowie Przemysław Czarnek i Adam Niedzielski oraz rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego prof. dr hab. Michał Zasada. 

– Ideą programu Junior-Edu-Żywienie jest objęcie edukacją całego środowiska szkolnego: nauczycieli, uczniów i ich najbliższego otoczenia. Będziemy szkolić nauczycieli, aby uczyli dzieci zdrowego żywienia od najmłodszych lat – wyjaśnia minister Przemysław Czarnek. 

Minister Zdrowia Adam Niedzielski podkreśla: – Rośnie liczba dzieci z nadwagą oraz otyłych. Musimy wspólnie działać, aby zmienić nawyki żywieniowe. Zdrowie naszych dzieci to priorytet.  

Program będzie realizowany w całej Polsce przez specjalistów z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie (NIZP PZH - PIB).

Ponad 15 tys. nauczyciel z prawie 2 200 szkół zgłoszonych do programu weźmie udział w certyfikowanych szkoleniach. Otrzymają oni opracowane przez ekspertów materiały edukacyjne, w tym scenariusze lekcji z kartami do ćwiczeń dla uczniów. 

Kluczowym elementem edukacji żywieniowej są zajęcia praktyczne. Dlatego też w ośrodkach akademickich w całej Polsce, które uczestniczą w programie, będą tworzone klasopracownie. Pierwsza działa już w NIZP-PZH.

Klasopracownie zostaną wyposażone w niezbędny sprzęt umożliwiający przeszkolenie nauczycieli w ich regionach z zakresu edukacji żywieniowej. Szkolenia będą prowadzone z wykorzystaniem materiałów edukacyjnych i instruktażowych przygotowanych przez NIZP PZH – PIB. 

Wideo

{"register":{"columns":[]}}