1.13 Umiejętności w sektorze zdrowia - Podniesienie kompetencji pracowników i pracowniczek Państwowej Inspekcji Sanitarnej w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia, higieny środowiska oraz higieny radiacyjnej, Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego
Zakończony 22.05.2024
Wyniki naboru
Informacja o dofinansowaniu projektu:
Nr projektu: FERS.01.13-IP.07-0005/24
Tytuł projektu: Podniesienie kompetencji pracowników i pracowniczek Państwowej Inspekcji Sanitarnej w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia, higieny środowiska oraz higieny radiacyjnej
Beneficjent: Główny Inspektorat Sanitarny
Kwota przyznanego dofinansowania: 3 560 227,50 PLN
Kwota całkowita projektu: 3 560 227,50 PLN
Data wybrania projektu do dofinansowania: 22.08.2024 r.
Okres realizacji projektu: 02.09.2024 – 31.12.2027
Informacja o składzie Komisji Oceny Projektów (PDF, 81 KB)
Informacje o naborze
Planowany termin rozstrzygnięcia naboru
III kwartał
Miejsce składania wniosków
Ministerstwo Zdrowia
Departament Oceny Inwestycji
ul. Długa 38/40
00-238 Warszawa
Sposób składania wniosków
System CST2021
Na co i kto może składać wnioski?
Kto może składać wnioski?
Główny Inspektorat Sanitarny
Na co można otrzymać dofinansowanie/wsparcie?
Celem projektu jest zwiększenie bezpieczeństwa zdrowotnego obywateli w obszarze działań realizowanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną (PIS) poprzez podniesienie wiedzy i kompetencji zawodowych pracowników i pracowniczek PIS, niezbędnych do realizacji zadań z zakresu:
⎯ higieny środowiska (bezpieczeństwa zdrowotnego wody, higieny komunalnej, bezpieczeństwa higieniczno-sanitarnego, higieny pracy, higieny radiacyjnej),
⎯ urzędowej kontroli bezpieczeństwa żywności (w tym pobierania próbek, kontroli wymagań dla produkcji pierwotnej, higieny i systemu HACCP).
Zakres wsparcia:
- Przeszkolenie 1017 osób w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego wody:
- szkolenie z nadzoru nad produkcją wody w zakresie dotyczącym bezpieczeństwa zdrowotnego wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, w kontekście wprowadzenia podejścia opartego na ryzyku,
- szkolenie z oceny ryzyka w wewnętrznych systemach wodociągowych. - Przeszkolenie 1025 osób w zakresie czynników mających wpływ na prowadzenie nadzoru w obszarze higieny komunalnej opartego na analizie i ocenie ryzyka.
- Przeszkolenie 690 osób w zakresie higieny pracy w obszarze narażenia pracowników i pracowniczek na szkodliwe czynniki biologiczne, czynnikirakotwórcze lub mutagenne oraz fizyczne w środowisku pracy.
- Przeszkolenie 145 osób z zakresu reagowania na wystąpienie zdarzeń radiacyjnych.
- Przeszkolenie 125 osób z zakresu oceny wykonywania testów podstawowych urządzeń radiologicznych i urządzeń pomocniczych.
- Przeszkolenie 2990 osób z zakresu bezpieczeństwa żywności:
- szkolenie w zakresie pobierania próbek żywności,
- szkolenie w zakresie nadzoru nad produkcją pierwotną,
- szkolenie z zakresu systemu HACCP, GHP- kontrola, Rozporządzenie 852/2004,
- szkolenie z zakresu kontroli HACCP,
- szkolenie z zakresu pobierania próbek w ramach kontroli granicznej. - Przygotowanie filmu edukacyjnego w zakresie urzędowego poboru próbek, który zostanie udostępniony wszystkim jednostkom PIS w wersji elektronicznej jako narzędzie edukacyjne.
Kryteria wyboru projektów/przedsięwzięć
Zostały przekazane Wnioskodawcy.
Finanse
Poziom dofinansowania projektu/przedsięwzięcia
82,52%
Jaka jest pula środków na nabór wniosków?
3 560 227,50 zł
Niezbędne dokumenty
Regulamin naboru
Przekazany bezpośrednio Wnioskodawcy
Wzór wniosku o dofinansowanie/o objęcie wsparciem
Przekazany bezpośrednio Wnioskodawcy
Wzór umowy o dofinansowanie/o objęcie wsparciem
Przekazany bezpośrednio Wnioskodawcy
Inne ważne informacje
Jakie środki odwoławcze przysługują składającemu wniosek?
nie dotyczy
Linki
Zaproszenie do naboru przesłane bezpośrednio Wnioskodawcy