Porozumienie o dofinansowanie projektu pn. Podniesienie kompetencji pracowników i pracowniczek Państwowej Inspekcji Sanitarnej w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia, higieny środowiska oraz higieny radiacyjnej
13.03.2025
W dniu 13.03.2025 r. podpisano porozumienie o dofinansowaniu projektu pt. „Podniesienie kompetencji pracowników i pracowniczek Państwowej Inspekcji Sanitarnej w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia, higieny środowiska oraz higieny radiacyjnej.”, realizowanego przez Główny Inspektorat Sanitarny.
Informacje nt. projektu
Działanie: FERS.01.13 Umiejętności w sektorze zdrowia
Porozumienie: FERS.01.13-IP.07-0005/24-00 dla projektu nr FERS.01.13-IP.07-0005/24
Beneficjent: Główny Inspektorat Sanitarny
Dofinansowanie projektu: 3 547 198,00 zł
Cel projektu: Celem głównym projektu jest zwiększenie bezpieczeństwa zdrowotnego obywateli w obszarze działań realizowanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną (PIS) poprzez podniesienie wiedzy i kompetencji zawodowych pracowników i pracownic PIS, niezbędnych do realizacji zadań z zakresu higieny środowiska w tym bezpieczeństwa zdrowotnego wody, higieny komunalnej, bezpieczeństwa higieniczno-sanitarnego, higieny pracy, higieny radiacyjnej oraz urzędowej kontroli bezpieczeństwa żywności w tym pobierania próbek, kontroli wymagań dla produkcji pierwotnej, higieny i systemu HACCP.
Główne rezultaty projektu:
- podniesienie wiedzy i kompetencji zawodowych 4 474 pracowników i pracownic PIS;
- wprowadzenie podejścia opartego na ryzyku w obszarze dotyczącym bezpieczeństwa wody;
- wdrożenie podejścia opartego na ryzyku w zakresie prowadzenia nadzoru nad warunkami sanitarno-higienicznymi;
- wzrost skuteczności nadzoru nad bezp. żywności oraz poprawa jakości kontroli systemu HACCP, a także zwiększenie wiedzy osób odpowiedzialnych za kontrolę produkcji pierwotnej;
- poprawa świadomości ryzyka i podniesienie bezpieczeństwa zdrowotnego pracowników i pracowniczek narażonych na szkodliwe czynniki w miejscu pracy.
Grupą docelową projektu będą pracownicy i pracownice jednostek PIS tj. GIS, GSSE, WSSE, PSSE współpracujący i realizujący zadania z zakresu: bezpieczeństwa zdrowotnego wody, warunków higieniczno-sanitarnych, w tym bezpieczeństwa zdrowotnego pracowników i pracownic narażonych na szkodliwe czynniki w środowisku pracy, higieny radiacyjnej i bezpieczeństwa żywności, wskazani przez kierownictwo stacji sanitarnoepidemiologicznych oraz kierownictwo GIS. W ramach projektu bezpośrednim wsparciem planuje się objąć łącznie 5 263 pracowników i pracownic w tym 3684 kobiety i 1579 mężczyzn z 344 jednostek PIS zlokalizowanych na terenie całego kraju.
#FunduszeEuropejskie #FunduszeUE