Profilaktyka jodowa w Polsce
20.04.2018
18 kwietnia br. na Uniwersytecie Jagiellońskim naukowcy z 27 państw, którzy biorą udział w projekcie „EUthyroid”, podpisali „Krakowską deklarację o jodzie”. Zawiera ona postulaty dotyczące opracowania skutecznych metod zapobiegania niedoborom jodu w Europie oraz kontroli zapobiegania tym niedoborom.
W kwestii profilaktyki jodowej Polska na tle państw europejskich wypada bardzo dobrze.
Niedobory jodu
Niedobór jodu to najczęstsza przyczyna uszkodzenia mózgu, której można zapobiegać. Najskuteczniejszą metodą profilaktyki zaburzeń z niedoboru jodu jest uniwersalne jodowanie soli kuchennej. Działania prewencyjne wymagają jednak monitorowania ich skuteczności i modyfikowania, aby zapobiegać zarówno nawrotowi niedoboru, jak i jego nadmiernej podaży.
Profilaktyka w Polsce
Prawidłowo prowadzona profilaktyka jodowa obniża koszty opieki medycznej w krajach rozwiniętych. Polska należy do nielicznych krajów Europy, które wprowadziły obligatoryjny model jodowania soli kuchennej. W polskim modelu profilaktyki jodowana jest sól wykorzystywana w gospodarstwach domowych.
Narodowy Program Zdrowia
W ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2017 Szpital Uniwersytecki w Krakowie od 12 czerwca 2017 r. do 31 grudnia 2017 r. realizował zadanie pn. Projektowanie i testowanie skuteczności zadań z zakresu zdrowia publicznego. Polegało ono na monitorowaniu sytuacji epidemiologicznej, promocji zdrowia lub profilaktyce chorób, innych niż określone w NPZ, przez programy pilotażowe, w oparciu o zidentyfikowane czynniki ryzyka otyłości i niedożywienia oraz danych o nierównościach społecznych w zdrowiu.
Realizacja zadania obejmowała 3 działania:
- ocenę skuteczności dotychczas stosowanego w Polsce modelu profilaktyki jodowej w grupie kobiet ciężarnych i karmiących piersią oraz dzieci w wieku szkolnym,
- monitorowanie poziomu jodu w populacji polskiej, ze szczególnym uwzględnieniem grup wrażliwych. W ramach tego działania oceniono także częstość występowania dysfunkcji tarczycy w grupach wrażliwych,
- przeprowadzenie akcji informacyjno-edukacyjnej dotyczącej skutków niedoboru jodu w diecie, a także sposobów ich zapobiegania.
Zdjęcia (1)
- Ostatnia modyfikacja:
- 23.07.2019 15:29 Mateusz Klimczak
- Pierwsza publikacja:
- 23.04.2018 07:13 Rafał Babraj