W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Alergeny

Czarny napis "Alergeny" na białym tle.

Substancje lub produkty powodujce alergie lub reakcje nietolerancji :

Alergeny

Numer

alergenu

Nazwa

produktu

1 Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
2 Skorupiaki i produkty pochodne
3 Jaja i produkty pochodne
4 Ryby i produkty pochodne
5 Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6 Soja i produkty pochodne
7 Mleko  i produkty pochodne ( łącznie z laktozą)
8 Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamie lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne
9 Seler i produkty pochodne
10 Gorczyca i produkty pochodne
11 Nasiona sezamu i produkty pochodne
12 Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg  lub 10 mg/litr 
13 Łubin i produkty pochodne
14 Mięczaki i produkty pochodne

Wykaz przygotowany na podstawie:
 ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z  dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat 
 żywności, Załącznik nr II.

Informacje o obecności alergenów są umieszczone  w  Jadłospisie - przy każdym daniu podany jest numer alergenu.

{"register":{"columns":[]}}