Dobry posiłek w szpitalu
Podstawą do planowania jadłospisów w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego jest średnioważona norma na energię i składniki odżywcze dla całej populacji szpitalnej bez względu na płeć.
Poniższe zalecenia zostały opracowane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka oraz Instytutem – Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka.
Materiały
Diety szpitalne dla dzieci i młodzieżyDiety_szpitalne_dla_dzieci_i_młodzieży_140923 .pdf 0.95MB Diety dla osób dorosłych
Diety_dla_osób_dorosłych_140923.pdf 0.91MB Diety dla kobiet w okresie ciąży lub laktacji
Diety_dla_kobiet_w_okresie_ciąży_lub_laktacji_140923.pdf 0.30MB Kody i nomenklatura diet
Kody_i_nomenklatura_diet_140923.pdf 0.12MB