W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Dobry posiłek w szpitalu

Podstawą do planowania jadłospisów w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego jest średnioważona norma na energię i składniki odżywcze dla całej populacji szpitalnej bez względu na płeć.

Poniższe zalecenia zostały opracowane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka oraz Instytutem – Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka.

Materiały

Diety szpitalne dla dzieci i młodzieży
Diety​_szpitalne​_dla​_dzieci​_i​_młodzieży​_140923 .pdf 0.95MB
Diety dla osób dorosłych
Diety​_dla​_osób​_dorosłych​_140923.pdf 0.91MB
Diety dla kobiet w okresie ciąży lub laktacji
Diety​_dla​_kobiet​_w​_okresie​_ciąży​_lub​_laktacji​_140923.pdf 0.30MB
Kody i nomenklatura diet
Kody​_i​_nomenklatura​_diet​_140923.pdf 0.12MB
{"register":{"columns":[]}}