W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

1.13 Umiejętności w sektorze zdrowia - Podniesienie kompetencji pracowników i pracowniczek Państwowej Inspekcji Sanitarnej w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia, higieny środowiska oraz higieny radiacyjnej, Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego

Informacje o naborze

Planowany termin rozstrzygnięcia naboru

III kwartał

Miejsce składania wniosków

Ministerstwo Zdrowia
Departament Oceny Inwestycji
ul. Długa 38/40
00-238 Warszawa

Sposób składania wniosków

System CST2021

Na co i kto może składać wnioski?

Kto może składać wnioski?

Główny Inspektorat Sanitarny

Na co można otrzymać dofinansowanie/wsparcie?

Celem projektu jest zwiększenie bezpieczeństwa zdrowotnego obywateli w obszarze działań realizowanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną (PIS) poprzez podniesienie wiedzy i kompetencji zawodowych pracowników i pracowniczek PIS, niezbędnych do realizacji zadań z zakresu:
⎯ higieny środowiska (bezpieczeństwa zdrowotnego wody, higieny komunalnej, bezpieczeństwa higieniczno-sanitarnego, higieny pracy, higieny radiacyjnej),
⎯ urzędowej kontroli bezpieczeństwa żywności (w tym pobierania próbek, kontroli wymagań dla produkcji pierwotnej, higieny i systemu HACCP).

Zakres wsparcia:

  • Przeszkolenie 1017 osób w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego wody:
    - szkolenie z nadzoru nad produkcją wody w zakresie dotyczącym bezpieczeństwa zdrowotnego wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, w kontekście wprowadzenia podejścia opartego na ryzyku,
    - szkolenie z oceny ryzyka w wewnętrznych systemach wodociągowych.
  • Przeszkolenie 1025 osób w zakresie czynników mających wpływ na prowadzenie nadzoru w obszarze higieny komunalnej opartego na analizie i ocenie ryzyka.
  • Przeszkolenie 690 osób w zakresie higieny pracy w obszarze narażenia pracowników i pracowniczek na szkodliwe czynniki biologiczne, czynnikirakotwórcze lub mutagenne oraz fizyczne w środowisku pracy.
  • Przeszkolenie 145 osób z zakresu reagowania na wystąpienie zdarzeń radiacyjnych.
  • Przeszkolenie 125 osób z zakresu oceny wykonywania testów podstawowych urządzeń radiologicznych i urządzeń pomocniczych.
  • Przeszkolenie 2990 osób z zakresu bezpieczeństwa żywności:
    - szkolenie w zakresie pobierania próbek żywności,
    - szkolenie w zakresie nadzoru nad produkcją pierwotną,
    - szkolenie z zakresu systemu HACCP, GHP- kontrola, Rozporządzenie 852/2004,
    - szkolenie z zakresu kontroli HACCP,
    - szkolenie z zakresu pobierania próbek w ramach kontroli granicznej.
  • Przygotowanie filmu edukacyjnego w zakresie urzędowego poboru próbek, który zostanie udostępniony wszystkim jednostkom PIS w wersji elektronicznej jako narzędzie edukacyjne.

Kryteria wyboru projektów/przedsięwzięć

Zostały przekazane Wnioskodawcy.

Finanse

Poziom dofinansowania projektu/przedsięwzięcia

82,52%

Jaka jest pula środków na nabór wniosków?

3 560 227,50 zł

Niezbędne dokumenty

Regulamin naboru

Przekazany bezpośrednio Wnioskodawcy 

Wzór wniosku o dofinansowanie/o objęcie wsparciem

Przekazany bezpośrednio Wnioskodawcy 

Wzór umowy o dofinansowanie/o objęcie wsparciem

Przekazany bezpośrednio Wnioskodawcy 

Inne ważne informacje

Jakie środki odwoławcze przysługują składającemu wniosek?

nie dotyczy

Linki

Zaproszenie do naboru przesłane bezpośrednio Wnioskodawcy

{"register":{"columns":[]}}