Przedsięwzięcie polonijne Polonia uczy polskości – Wielkanocne warsztaty kulinarne – jajka na „sto” sposobów
22.03.2024
Wielkanocne warsztaty kulinarne w ramach cyklu "Polonia uczy Polskości"
16 marca 2024 r. w siedzibie Ambasady RP w Sofii odbyły się kolejne warsztaty z cyklu „Polonia uczy polskości”. Marcowa edycja ponownie poświęcona była polskiej sztuce kulinarnej. Tym razem warsztaty poprowadziły Konsul RP Małgorzata Hejduk-Gromek i Anna Sienkiewicz z Wydziału Konsularnego i Polonii.
Ze względu na nadchodzące Święta Wielkanocne przedstawiciele polskiej społeczności w Bułgarii wraz z rodzinami i przyjaciółmi uczyli się przygotowywać jajka „na sto sposobów”. W menu znalazły się zarówno potrawy z dodatkiem mięsa, jak i wegetariańskie. Wykorzystane przepisy zostały zaczerpnięte głównie z prywatnych zasobów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Uzupełnione zostały kilkoma współczesnymi wariacjami. Na zakończenie uczestnicy zgromadzili się w jadalni Ambasady na wspólnie przygotowanym posiłku. Na stole gościły m.in. jajka faszerowane na kilka sposobów, sałatki jarzynowe w trzech różnych odsłonach, rolada mięsna z jajami, pasty jajeczne i łódeczki z białą kiełbasą. Goście wspominali udział we wcześniejszych wydarzeniach i opowiadali jak wykorzystali wyniesioną z nich wiedzę i umiejętności do promowania polskości w swoich środowiskach.
Warto podkreślić, że ponownie uczestnikami warsztatów były zarówno panie, jak i panowie, z różnych generacji i środowisk. Część osób po raz kolejny skorzystała z naszej oferty, ale pojawiły się również zupełnie nowe osoby. Tradycyjnie miejsca na liście uczestników zostały wyczerpane błyskawicznie. Zgłaszano nam potrzebę powtórzenia wcześniejszych warsztatów (szczególnie dot. pierogów i pączków), ale też przedstawiano sugestie nowych wydarzeń i oferowano pomoc przy ich organizacji.