EpiBaza. Udostępnienie zasobów Ogólnopolskiego Systemu Nadzoru Epidemiologicznego i Środowiskowego nad Bezpieczeństwem Ludności
NIP – PZH
Projekt EpiBaza stworzony został na potrzeby Narodowego Instytutu Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny. W bazie udostępniono unikatowe informacje z zakresu danych publicznych dotyczących populacji Polski oraz bezpieczeństwa żywności i zagrożeń środowiskowych. Dane te stanowią istotne źródło wiedzy w procesie planowania i wdrażania strategii zarówno w jednostkach administracji publicznej różnych szczebli, w służbie zdrowia, jak i wśród przedsiębiorców pracujących w powiązanych branżach.
Dostęp do danych umożliwił identyfikację zagrożeń zdrowia publicznego oraz wypracowanie strategii zwalczania chorób, tworzenia planów na wypadek epidemii, a także planów urzędowej kontroli i monitoringu. Dane mogą również zostać użyte do oszacowania popytu na usługi medyczne lub zapotrzebowania na produkty lecznicze, czy być wykorzystane przez branżę spożywczą.
Cel projektu
Celem projektu było usprawnienie działań w zakresie gromadzenia i przechowywania danych poprzez stworzenie EpiBazy. Projekt ten miał za zadanie zintegrować dostępne informacje znajdujące się w posiadaniu Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny. Dzięki takiemu przedsięwzięciu możliwe było zgromadzenie posiadanych danych z zachowaniem odpowiedniego poziomu bezpieczeństwa.
Dane szczegółowe oraz zasoby
Narodowy Instytut Publiczny – Państwowy Zakład Higieny prowadzi rejestr zakażeń i zachorowań na choroby zakaźne. Obecnie rejestr ten obejmuje 45 jednostek chorobowych z podziałem na charakterystykę podstawowych objawów, opisy okoliczności zakażenia, zachorowania lub zgonu, informacje o czynnikach chorobotwórczych oraz rozpoznania kliniczne zakażeń.
Instytut jest zapleczem merytorycznym dla organów administracji publicznej w zakresie bezpieczeństwa i mikrobiologii żywności, zanieczyszczeń chemicznych, pestycydów oraz dodatków i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Do NIP-PZH przekazywane są wszelkie wyniki badań, które zostały wykonane na produktach spożywczych pobranych wcześniej przez Państwową Inspekcję Sanitarną i jej jednostki organizacyjne w ramach bieżącego nadzoru epidemiologicznego i urzędowej kontroli żywności.
Dzięki takim badaniom pozyskiwane są informacje na temat rodzaju środka spożywczego, uzyskanego wyniku oraz metodzie analitycznej zastosowanej podczas badania. Instytut jest też właścicielem systemu chorobowości szpitalnej, w którym zgromadzone są informacje na temat przyczyn i okresu hospitalizacji pacjentów oraz wszelkie dane demograficzne osób leczonych w szpitalach na terenie całego kraju. Wszelkie pozyskane informacje służą głównie do oceny ryzyka i analizy trendów w zakresie wpływu na zdrowie ludności oraz opracowywania planów urzędowej kontroli i monitoringu. Dzięki projektowi nastąpiła integracja danych historycznych, biuletynów z lat 1973 – 1998, danych zagregowanych i w części zdigitalizowanych z danymi współczesnymi z lat 1999 – 2014, sprawozdaniami, danymi jednostkowymi i rejestrami ognisk epidemiologicznych.
Link do platformy: https://epibaza.pzh.gov.pl
Dane projektu
Nazwa projektu: EpiBaza – Udostępnienie zasobów Ogólnopolskiego Systemu Nadzoru Epidemiologicznego i Środowiskowego nad Bezpieczeństwem Ludności
Beneficjent: NARODOWY INSTYTUT ZDROWIA PUBLICZNEGO - PAŃSTWOWY ZAKŁAD HIGIENY
Finansowanie
Program: Program Operacyjny Polska Cyfrowa
Działanie: 2.3. Cyfrowa dostępność i użyteczność informacji sektora publicznego, poddziałanie: 2.3.1. Cyfrowe udostępnienie informacji sektora publicznego ze źródeł administracyjnych i zasobów nauki
Wartość projektu: 21 926 866,94 zł
Wydatki kwalifikowalne: 21 926 866,94 zł
Wartość unijnego dofinansowania: 18 556 707,49 zł