Konkurs dla uczestników programu Junior-Edu-Żywienie – czas start!
15.02.2023
Zachęcamy do udziału w konkursie „JEŻ-owe inspiracje: 12 mocy w 12 miesięcy”. Inicjatywa jest skierowana do uczniów klas IV-VI ze szkół podstawowych, które uczestniczą w programie JEŻ. Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu kalendarza z informacjami na temat zdrowego żywienia. Termin nadsyłania zgłoszeń mija 30 kwietnia.
Na czym polega konkurs?
Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu projektu kalendarza na rok 2024 zatytułowanego „JEŻ-owe inspiracje: 12 mocy w 12 miesięcy”. Praca powinna składać się z okładki i 12 plansz, po jednej na każdy miesiąc, a także zawierać informacje dotyczące prawidłowego odżywiania.
Swoje pomysły uczniowie mogą wyrazić w formie plakatu, grafiki, komiksu czy rysunku. W projekcie mogą pojawić się również rymowanki i wierszyki przybliżające zasady zdrowego żywienia, przepisy na smaczne potrawy, a także informacje związane ze zdrowym stylem życia.
Zachęcamy do czerpania inspiracji z programu Junior-Edu-Żywienie, którego konkurs jest ważną częścią. Wśród głównych nagród są m.in. warsztaty kulinarne.
Prace z wypełnionym formularzem zgłoszeniowym należy wysyłać do 30 kwietnia 2023 r. na adres e-mail: jez_konkurs@sggw.edu.pl. Wyniki poznamy 1 czerwca!
Zachęcamy też do zapoznania się z regulaminem konkursu.
Założenia programu JEŻ
Junior-Edu-Żywienie to program przygotowany przez Ministerstwo Edukacji i Nauki oraz Ministerstwo Zdrowia. Do jego realizacji zaproszono specjalistów z dziedziny żywienia i dietetyki Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW i Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego.
Głównym celem wspólnego przedsięwzięcia jest opracowanie i wdrożenie programu edukacji żywieniowej uczniów klas I-VI szkół podstawowych w całej Polsce. Edukacją prozdrowotną zostanie objęte całe środowisko szkolne – nauczyciele, uczniowie i ich najbliższe otoczenie. Nauczyciele uczestniczący w programie otrzymują materiały edukacyjne ze scenariuszami lekcji i kartami do ćwiczeń, które mogą wykorzystać w pracy dydaktycznej.
Nieodłącznym elementem edukacji żywieniowej są zajęcia praktyczne, dlatego też w ośrodkach akademickich uczestniczących w programie będą utworzone tzw. klasopracownie. Przestrzeń ta zostanie wyposażona w niezbędny sprzęt umożliwiający przeszkolenie nauczycieli w ich regionach z zakresu wspomnianej tematyki. Szkolenia będą prowadzone z wykorzystaniem materiałów edukacyjnych i instruktażowych przygotowanych przez NIZP PZH-PIB.
Program objął swoim zasięgiem prawie 2 200 szkół i ponad 15 tys. nauczycieli z całej Polski.