Sektor rolno-spożywczy
Wytyczne OECD-FAO dotyczące odpowiedzialnych łańcuchów dostaw rolnych opublikowano w 2016 r. Dokument dotyczy odpowiedzialności w łańcuchach dostaw produktów rolno-spożywczych. Przedsiębiorstwa zaangażowane w łańcuchach dostaw produktów rolnych mogą tworzyć miejsca pracy, podnosić standardy pracy i wprowadzać technologie w celu zwiększenia produkcji rolnej lub zmniejszenia zanieczyszczenia. Działania tych przedsiębiorstw mogą jednak przyczyniać się do zaburzeń bezpieczeństwa żywnościowego. Wytyczne OECD-FAO wspomagają przedsiębiorstwa w przestrzeganiu standardów odpowiedzialnego prowadzenia biznesu, zwracając uwagę, by ich działalność nie wywoływała negatywnych skutków oraz przyczyniała się do zrównoważonego rozwoju. Wytyczne OECD-FAO są skierowane do krajowych i międzynarodowych, małych, średnich i dużych przedsiębiorstw w całym łańcuchu dostaw produktów rolnych.
Więcej informacji na stronie OECD.
Wszystkich zainteresowanych tematyką odpowiedzialnego biznesu oraz należytej staranności opartej na analizie ryzyka w sektorze rolno-spożywczym zachęcamy do zarejestrowania się w Akademii e-learningowej OECD, która oferuje bezpłatne kursy online w języku angielskim:
- Podstawy należytej staranności OECD dla odpowiedzialnego prowadzenia biznesu (Essentials of OECD Due Diligence for RBC)
- Należyta staranność OECD w łańcuchach dostaw sektora rolno-spożywczego oraz owoców morza (OECD Due Diligence for Agriculture and Seafood Supply Chains)
Materiały
Wytyczne OECD-FAO dotyczące odpowiedzialnych łańcuchów dostaw w sektorze rolno-spożywczymOECD-FAO_Wytyczne_dot_sektora_rolno-spozywczego_PL.pdf 2.54MB Draft - OECD FAO Handbook on deforestation, forest degradation and due diligence in agricultural supply chains
Draft-OECD-FAO-handbook-on-deforestation-forest-degradation-and-due-diligence-in-agricultural-supply-chains.pdf 0.90MB Brochure OECD-FAO Guidance
Brochure_OECD-FAO_Guidance.pdf 1.16MB FAO-OECD Agriculture Guidance 2016
FAO-OECD_Agriculture_Guidance_2016.pdf 3.79MB Керівні принципи ОЕСР-ФАО для сільськогосподарської продукції
Керівні_принципи_ОЕСР-ФАО_для_сільськогосподарської_продукції.pdf 3.26MB