Nie marnuj żywności w Święta
22.12.2023
Zbyt duże zakupy i namiar pozostałej żywności po Świętach Bożego Narodzenia to częsty problem Polaków. Główny Inspektorat Ochrony Środowiska, który przeciwdziała marnowaniu żywności, przypomina przy tej okazji o jadłodzielniach i zachęca do korzystania z nich w całej Polsce.
Jadłodzielnie to ogólnodostępne, społeczne lodówki, szafki lub półki ustawione w miejscu publicznym. Służą do bezpłatnej wymiany żywności pomiędzy ludźmi, niezależnie od ich statusu materialnego. W jadłodzielniach możemy zostawić produkty spożywcze, których już nie zjemy w terminie ich ważności lub skorzystać z tego, co pozostawili inni. Taka idea ma pomóc w budowaniu świadomości „zero-waste” (gospodarowanie odpadami, które ogranicza zanieczyszczenie środowiska) oraz edukować nas wszystkich. Marnowanie żywności wpływa bardzo negatywnie na środowisko naturalne, a jadłodzielnie mają być sposobem na zapobieganie powstawaniu odpadów. W ten sposób wspólnie ratujemy żywność przed zmarnowaniem.
Idea jadłodzielni narodziła się kilkanaście lat temu w Niemczech. Natomiast pierwszą jadłodzielnię w Polsce otwarto w Warszawie w 2016 r.
Gdy po Świętach pozostanie Ci zbędna i świeża żywność poszukaj najbliższego takiego punktu w Twojej okolicy. Żywność w jadłodzielni pozostaw w opakowaniu, szczególnie w przypadku gotowych potraw, napisz datę przyrządzenia lub ważności i dodaj krótki opis.
Pozostałych map jadłodzielni warto poszukać na stronach internetowych poszczególnych urzędów miast i gmin.
Zapraszamy do lektury komunikatu GIOŚ, który zawiera porady dotyczące sposobów na niemarnowanie żywności:
https://www.gov.pl/web/gios/jadlodzielnie-czyli-jeden-ze-sposobow-na-niemarnowanie-zywnosci