Regulamin organizacyjny
REGULAMIN ORGANIZACYJNY
Granicznej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Gdyni
Rozdział 1
Postanowienia ogólne
§ 1.
Regulamin organizacyjny Granicznej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdyni, zwany dalej regulaminem, określa szczegółową organizację wewnętrzną oraz zadania poszczególnych komórek organizacyjnych i samodzielnych stanowisk pracy Granicznej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdyni.
§ 2.
Graniczna Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gdyni działa na podstawie:
1) ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (tj. Dz. U. z 2019 r., poz. 59 ze zm.) wraz z aktami wykonawczymi;
2) ustawy z dnia 15 kwietnia 2011 r. o działalności leczniczej (tj. Dz. U. z 2020 r., poz. 295 ze zm.);
3) ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (Dz. U. z 2019 r., poz. 869 ze zm.) wraz z aktami wykonawczymi;
4) rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 19 sierpnia 2002 r. w sprawie określenia granicznych stacji sanitarno-epidemiologicznych przejmujących portowe stacje sanitarno-epidemiologiczne, a także kryteriów i warunków przejęcia portowych stacji sanitarno-epidemiologicznych przez właściwe graniczne stacje sanitarno-epidemiologiczne (Dz. U. z 2002 r. Nr 145, poz. 1219);
5) Statutu Granicznej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdyni nadanego zarządzeniem Głównego Inspektora Sanitarnego nr 26/20 z dnia 16 września 2020 r.;
6) niniejszego regulaminu;
7) innych powszechnie obowiązujących przepisów dotyczących Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
§ 3.
Ilekroć w niniejszym regulaminie jest mowa o:
1) Stacji – należy przez to rozumieć Graniczną Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Gdyni;
2) Dyrektorze – należy przez to rozumieć Dyrektora Granicznej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Gdyni;
3) Oddziale – należy przez to rozumieć komórkę organizacyjną podporządkowaną jednemu przełożonemu, podlegającemu bezpośrednio Dyrektorowi. W razie potrzeby Oddział dzieli się na Sekcje i stanowiska pracy;
§ 4.
1. Dyrektorem Stacji jest Państwowy Graniczny Inspektor Sanitarny w Gdyni.
2. Dyrektor kieruje Stacją przy pomocy Zastępcy Państwowego Granicznego Inspektora Sanitarnego.
§ 5.
1. Dyrektor Stacji zapewnia warunki sprawnej organizacji pracy i efektywnego funkcjonowania Stacji.
2. Zastępca Państwowego Granicznego Inspektora Sanitarnego sprawuje nadzór merytoryczny i sanitarny w zakresie ustalonym przez Państwowego Granicznego Inspektora Sanitarnego w Gdyni.
3. Kierownicy komórek organizacyjnych Stacji oraz pracownicy na samodzielnych stanowiskach pracy odpowiadają za zgodną z przepisami prawa, merytoryczną, właściwą i terminową realizację zadań.
4. W komórkach organizacyjnych, w których nie utworzono stanowiska zastępcy kierownika, w razie nieobecności kierownika, zastępuje go wyznaczony przez niego pracownik.
Rozdział 2
Struktura organizacyjna Stacji
§ 6.
1. W skład Stacji wchodzą następujące komórki organizacyjne i samodzielne stanowiska pracy:
1) Oddział Nadzoru Sanitarnego:
a) Sekcja nadzoru nad importowaną żywnością i PU w Gdyni;
b) Sekcja nadzoru bieżącego higieny żywności, żywienia i PU;
c) Sekcja Epidemiologii;
d) Sekcja Higieny Transportu i Higieny Komunalnej;
e) Sekcja Higieny Pracy;
f) Stanowisko pracy ds. Zapobiegawczego Nadzoru Sanitarnego;
g) Punkt Granicznej Kontroli Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku; – Sekcja nadzoru nad importowaną żywnością i PU;
h) Punkt Granicznej Kontroli Sanitarno-Epidemiologicznej w Ustce.
2) Oddział Ekonomiczny i Administracyjny:
a) Sekcja Ekonomiczna;
b) Sekcja Administracyjna;
c) Stanowisko pracy ds. Pracowniczych;
3) Samodzielne Stanowisko Pracy Głównego Księgowego;
4) Samodzielne Stanowisko Pracy ds. Systemu Jakości;
5) Samodzielne Stanowisko pracy ds. Obsługi Prawnej;
6) Samodzielne Stanowisko Pracy ds. Bezpieczeństwa i Higieny Pracy i Ochrony Przeciwpożarowej i Obrony Cywilnej;
2. Schemat organizacyjny Granicznej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdyni zawarty jest w załączniku Nr 1 do niniejszego regulaminu.
Rozdział 3
Zadania komórek organizacyjnych
§ 7.
1. Zadania w zakresie Oddziału Nadzoru Sanitarnego wykonują:
1) Sekcja nadzoru nad importowaną żywnością i przedmiotami użytku w Gdyni:
a) graniczna kontrola sanitarna żywności pochodzenia niezwierzęcego, substancji pomagających w przetwarzaniu oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
b) działanie w ramach systemu RASFF,
c) wdrażanie systemów informatycznych w zakresie bezpieczeństwa żywności.
2) Sekcja nadzoru bieżącego higieny żywności, żywienia i przedmiotami użytku:
a) sprawowanie bieżącego nadzoru sanitarnego nad zakładami żywności i żywienia zlokalizowanymi na obszarze działania Państwowego Granicznego Inspektora Sanitarnego w Gdyni,
b) działanie w ramach systemów RASFF i RAPEX,
c) wdrażanie systemów informatycznych w zakresie bezpieczeństwa żywności.
3) Sekcja Epidemiologii:
a) wykonywanie obowiązków wynikających z międzynarodowych przepisów zdrowotnych i konwencji międzynarodowych ratyfikowanych przez Polskę, w tym wykonywanie szczepień ochronnych wymaganych w ruchu międzynarodowym oraz prowadzenie gospodarki szczepionkami,
b) nadzór nad wszelkimi zabiegami dezynfekcyjnymi, dezynsekcyjnymi i deratyzacyjnymi wykonywanymi na terenie obiektów portowych i na statkach,
c) kontrola, zapobieganie i nadzór nad przypadkami zachorowań na choroby zakaźne zawleczone drogą morską i powietrzną, przeprowadzanie wywiadów i dochodzeń epidemiologicznych oraz organizowanie izolacji chorych podejrzanych o zachorowania na choroby zakaźne,
d) nadzór sanitarny nad przewozem zwłok drogą morską i powietrzną,
e) współdziałanie przy organizowaniu i kierowaniu akcją sanitarną w przypadku zaistnienia stanów masowego zagrożenia i stanów awaryjnych,
f) nadzór sanitarny nad jednostkami pływającymi zawijającymi do podległych portów oraz czynności przygotowujące do wydawania certyfikatów Ship Sanitation Control Exemption Certificate/Ship Sanitation Control Certificate
4) Sekcja Higieny Transportu i Higieny Komunalnej
a) nadzór nad stanem sanitarnym obiektów użyteczności publicznej ze szczególnym uwzględnieniem portów morskich i lotniczych, morskich i lotniczych przejść granicznych oraz przystani żeglugi morskiej i śródlądowej,
b) nadzór nad warunkami sanitarnymi transportu pasażerskiego na przejściach granicznych lotniczych i morskich,
c) nadzór sanitarny nad jednostkami pływającymi zawijającymi do podległych portów:
– odprawy sanitarne statków
– wydawanie certyfikatów Ship Sanitation Control Exemption Certificate/Ship Sanitation Control Certificate
– pobór próbek wody
d) nadzór nad jakością wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi oraz nad obiektami służącymi do zaopatrywania ludności i środków transportu w wodę,
e) prowadzenie monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r. poz. 2294 ze zm.),
f) nadzór nad jakością wody w kąpieliskach i basenach.
5) Sekcja Higieny Pracy:
a) prowadzenie nadzoru nad zakładami pracy w kierunku przestrzegania zasad bezpieczeństwa i higieny pracy
b) prowadzenie nadzoru nad czynnikami szkodliwymi w środowisku pracy, i związane z tym kontrolowanie wyników badań i pomiarów czynników szkodliwych dla zdrowia.
c) kontrola jednostek pływających w zakresie przestrzegania przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy.
d) prowadzenie nadzoru sanitarnego nad zakładami pracy w kierunku stosowania substancji i mieszanin niebezpiecznych zagrażających życiu bądź zdrowiu na stanowisku pracy.
e) nadzór sanitarny nad jednostkami pływającymi zawijającymi do podległych portów oraz czynności przygotowujące do wydawania certyfikatów Ship Sanitation Control Exemption Certificate/Ship Sanitation Control
6) Stanowisko pracy ds. Zapobiegawczego Nadzoru Sanitarnego:
a) uczestniczenie w dopuszczeniu do użytku obiektów budowlanych i statków morskich,
b) uzgadnianie lub opiniowanie dokumentacji projektowej pod względem wymagań higienicznych i zdrowotnych dotyczących budowy oraz zmiany sposobu użytkowania obiektów budowlanych i statków morskich,
c) uzgadnianie projektów miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego pod względem wymagań higienicznych i zdrowotnych,
d) uczestniczenie w procedurach związanych z ocenami oddziaływania na środowisko planowanych przedsięwzięć w zakresie planów zagospodarowania przestrzennego oraz decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach dla przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko.
7) Punkt Granicznej Kontroli Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku:
a) nadzór sanitarny nad portami i przystaniami oraz nad jednostkami pływającymi, a także nad ruchem pasażerskim,
b) wykonywanie obowiązków wynikających z międzynarodowych przepisów zdrowotnych i konwencji międzynarodowych ratyfikowanych przez Polskę,
c) nadzór nad wszelkimi zabiegami dezynfekcyjnymi, dezynsekcyjnymi i deratyzacyjnymi wykonywanymi na terenie obiektów portowych i na statkach,
d) kontrola, zapobieganie i nadzór nad przypadkami zachorowań na choroby zakaźne zawleczone drogą morską, przeprowadzanie wywiadów i dochodzeń epidemiologicznych oraz nadzór nad organizacją izolacji chorych podejrzanych o zachorowania na choroby zakaźne,
e) nadzór sanitarny nad przewozem zwłok drogą morską,
f) nadzór sanitarny nad obiektami użyteczności publicznej,
g) współdziałanie przy organizowaniu i kierowaniu akcją sanitarną w przypadku zaistnienia stanów masowego zagrożenia i stanów awaryjnych,
h) graniczna kontrola sanitarna żywności pochodzenia niezwierzęcego, substancji pomagających w przetwarzaniu oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
i) sprawowanie bieżącego nadzoru sanitarnego nad zakładami żywności i żywienia zlokalizowanymi w porcie w Gdańsku,
j) kontrola i nadzór sanitarny nad wodociągami i źródłami zaopatrzenia ludności, zakładów i jednostek pływających w wodę przeznaczona do spożycia przez ludzi,
k) prowadzenie nadzoru nad zakładami pracy w kierunku przestrzegania zasad bezpieczeństwa i higieny związanej z występowaniem w środowisku pracy czynników:
-biologicznych,
-chemicznych,
-rakotwórczych.
l) nadzór sanitarny nad usuwaniem lub unieszkodliwianiem ścieków i odpadów stałych z terenu portów i statków, w tym także branie udziału przy niszczeniu artykułów żywnościowych.
ł) nadzór sanitarny nad jednostkami pływającymi zawijającymi do podległych portów:
– odprawy sanitarne statków
– wydawanie certyfikatów Ship Sanitation Control Exemption Certificate/Ship Sanitation Control Certificate.
m) Sekcja nadzoru nad importowaną żywnością i przedmiotami użytku:
– graniczna kontrola sanitarna żywności pochodzenia niezwierzęcego, substancji pomagających w przetwarzaniu oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
– działanie w ramach systemu RASFF,
– wdrażanie systemów informatycznych w zakresie bezpieczeństwa żywności.
8) Punkt Granicznej Kontroli Sanitarno-Epidemiologicznej w Ustce:
a) nadzór sanitarny nad portami i przystaniami oraz nad jednostkami pływającymi, a także nad ruchem pasażerskim,
b) wykonywanie obowiązków wynikających z międzynarodowych przepisów zdrowotnych i konwencji międzynarodowych ratyfikowanych przez Polskę,
c) nadzór nad wszelkimi zabiegami dezynfekcyjnymi, dezynsekcyjnymi i deratyzacyjnymi wykonywanymi na terenie obiektów portowych i na statkach,
d) kontrola, zapobieganie i nadzór nad przypadkami zachorowań na choroby zakaźne zawleczone drogą morską, przeprowadzanie wywiadów i dochodzeń epidemiologicznych oraz nadzór nad organizacją izolacji chorych podejrzanych o zachorowania na choroby zakaźne,
e) nadzór sanitarny nad przewozem zwłok drogą morską,
f) nadzór sanitarny nad obiektami użyteczności publicznej,
g) współdziałanie przy organizowaniu i kierowaniu akcją sanitarną w przypadku zaistnienia stanów masowego zagrożenia i stanów awaryjnych,
h) graniczna kontrola sanitarna żywności pochodzenia niezwierzęcego, substancji pomagających w przetwarzaniu oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
i) sprawowanie bieżącego nadzoru sanitarnego nad zakładami żywności i żywienia zlokalizowanymi w porcie w Ustce,
j) kontrola i nadzór sanitarny nad wodociągami i źródłami zaopatrzenia ludności, zakładów i jednostek pływających w wodę,
k) prowadzenie nadzoru nad zakładami pracy w kierunku przestrzegania zasad bezpieczeństwa i higieny związanej z występowaniem w środowisku pracy czynników:
– biologicznych,
– chemicznych,
– rakotwórczych.
l) nadzór sanitarny nad usuwaniem lub unieszkodliwianiem ścieków i odpadów stałych z terenu portów i statków, w tym także branie udziału przy niszczeniu artykułów żywnościowych.
ł) nadzór sanitarny nad jednostkami pływającymi zawijającymi do podległych portów:
– odprawy sanitarne statków
– wydawanie certyfikatów „Ship Sanitation Control Exemption Certificate/Ship Sanitation Control Certificate”
2. W ramach Oddziału Ekonomiczno–Administracyjnego zadania wykonują:
1) Sekcja Ekonomiczna
a) prowadzenie rachunkowości,
b) prowadzenie gospodarki finansowej,
c) planowanie budżetowe,
d) sprawozdawczość finansowa,
e) organizacji kontroli i obiegu dokumentów finansowych,
f) obsługa kasowo-bankowa,
g) sporządzanie list wynagrodzeń,
h) rozliczenia z Zakładem Ubezpieczeń Społecznych, Urzędami Skarbowymi,
i) windykacja należności budżetowych.
2) Sekcja Administracyjna
a) opracowywanie planów rocznych remontów kapitalnych i bieżących oraz planów zaopatrzenia i wyposażenia Stacji,
b) nadzór nad sprzętem Stacji,
c) prowadzenie spraw związanych z zaopatrzeniem Stacji oraz zaopatrzeniem pracowników w odzież ochronną i roboczą,
d) prowadzenie spraw związanych z zabezpieczeniem i dozorem mienia oraz transportem,
e) administrowanie obiektami Stacji,
f) gospodarka magazynowa,
g) obsługa kancelaryjna Stacji.
3) Stanowisko pracy ds. pracowniczych
a) zapewnienie prawidłowego dopływu i doboru oraz wykorzystania kadr,
b) nadzór nad przestrzeganiem dyscypliny pracy,
c) prowadzenie ewidencji i informacji w sprawach osobowych,
d) prowadzenie spraw związanych z ubezpieczeniem pracowników i członków ich rodzin,
e) inicjowanie i prowadzenie spraw dotyczących doskonalenia zawodowego pracowników,
f) prowadzenie działalności socjalnej dla pracowników i ich rodzin oraz emerytów i rencistów.
3. Do zadań Głównego księgowego należy prowadzenie spraw finansowo – księgowych zgodnie z ustawą o finansach publicznych;
4. Samodzielne Stanowisko Pracy Głównego Specjalisty ds. Systemu Jakości, do zadań którego należy:
1) sprawowanie nadzoru nad budowaniem, wdrażaniem i utrzymaniem systemu jakości w Stacji,
2) sprawowanie nadzoru nad dokumentami systemu jakości,
3) sprawowanie nadzoru nad zapisami dotyczącymi systemu jakości w Stacji,
4) prowadzenie działań mających na celu doskonalenie systemu jakości,
5) nadzór merytoryczny nad kierownikami organizacyjnymi w sprawie przestrzegania zasad Systemu Jakości,
6) planowanie i zatwierdzanie szkoleń pracowników w zakresie systemu jakości,
7) koordynowanie opracowywania i wdrażania dokumentacji systemu jakości,
8) planowanie, realizacja i zarządzanie auditami wewnętrznymi,
9) zarządzanie programami auditów wewnętrznych,
10) sprawowanie nadzoru nad działaniami korygującymi poprzez audity sprawdzające w obszarach związanych z systemem jakości,
11) sprawowanie nadzoru nad opracowywaniem i realizacją programów wewnętrznego sterowania jakością,
12) organizowanie przeglądów zarządzania w zakresie systemu jakości,
13) rozpatrywanie skarg związanych z systemem jakości,
14) prowadzenie rejestru auditów wewnętrznych.
5. Samodzielne Stanowisko Pracy ds. Bezpieczeństwa i Higieny Pracy i Ochrony Przeciwpożarowej i Obrony Cywilnej, do zadań którego należy:
1) prowadzenie spraw bezpieczeństwa i higieny pracy w stacji zgodnie z obowiązującymi przepisami,
2) sprawowanie nadzoru przeciwpożarowego;
3) prowadzi sprawy obrony cywilnej wg odrębnych przepisów.
6. Samodzielne Stanowisko Pracy ds. Obsługi Prawnej, do zadań którego należy:
1) opiniowanie pod względem prawnym projektów zarządzeń, instrukcji, regulaminów, decyzji i postanowień,
2) udzielanie opinii prawnych i ustnych porad oraz opracowywanie wyjaśnień na wniosek kierowników komórek organizacyjnych,
3) informowanie zainteresowanych służb o nowych przepisach prawnych związanych z działalnością organów inspekcji sanitarnej,
4) informowanie Państwowego Granicznego Inspektora Sanitarnego w Gdyni o stwierdzonych faktach istotnego naruszania w działalności Stacji obowiązujących przepisów,
5) obsługa prawna spraw w postępowaniu sądowym i administracyjnym.