W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Rozmowy w sprawie możliwości eksportu polskich produktów rolno-spożywczych do Japonii

14.05.2020

14 maja w Ambasadzie RP odbyła się widekonferencja, w której udział wzięli przedstawiciele japońskiego Ministerstwa Rolnictwa Leśnictwa i Rybołóstwa (MAFF). Wraz ze swoimi odpowiednikami z polskiego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz GIW-u rozmawiali o potencjale zwiększenia polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych do Japonii.

telekonfa

Rozmowy skoncentrowały się wokół zniesienia obostrzeń administracyjnych obowiązujących przy eksporcie polskiej wieprzowiny, drobiu, oraz innych produktów rolno-spożywczych. Oddzielny blok rozmów poświęcony był również brakom na japońskim rynku spożywczym spowodowanym epidemią koronawirusa oraz szansom polskich producentów na wypełnienie tej luki. 

Widekonferencję rozpoczął Ambasador RP w Japonii, Paweł Milewski, a wzięli w niej udział m.in. dr Bogdan Konopka (Główny Lekarz Weterynarii), Pani Dorota Białczak (Dyrektor Departamentu Polityki Międzynarodowej, MRiRW), Pani Ewa Małocha (Dyrektor ZBH w Tokio). Strona japońska była zaś reprezentowana m.in. przez Pana Takashi Hiranaka (Dyrektora Wydziału Współpracy Międzynarodowej MAFF) oraz dr Masatsugu Okita (Dyrektora Biura ds. Zdrowia Zwierząt, MAFF).

{"register":{"columns":[]}}