Polska smakuje blogerkom kulinarnym z Dubaju
W ramach działań mających na celu promocję polskiej żywności na rynkach zagranicznych KOWR zorganizował wizytę trzech popularnych blogerek kulinarnych z Dubaju w Polsce. W dniach 6-15 lipca blogerki odbyły wędrówkę po historii polskiej kultury i tradycji kulinarnych aż do współczesności. Odwiedziły Kraków i okolice oraz Warszawę.
W Krakowie blogerki odbyły kulinarno-turystyczną podróż po mieście, odwiedzając restauracje prezentujące różne odsłony polskiej kuchni oraz najważniejsze zabytki. Miały okazję zapoznać się z produktami ekologicznymi i regionalnymi na Targu Pietruszkowym oraz wykorzystać je podczas warsztatu kulinarnego z sezonowej kuchni polskiej. Uczestniczyły w pikniku w Parku Bednarskiego. Odwiedziły też Żywe Muzeum Obwarzanka, gdzie poznały historię obwarzanka krakowskiego, nauczyły się go wypiekać oraz uzyskały informacje na temat europejskiego systemu odznaczeń.
Blogerki udały się również do innych punktów na mapie Małopolski. Poznały znaczenie najważniejszego produktu spożywczego w dziejach Polski, odwiedzając kopalnię soli w Wieliczce. Wzięły udział w zwiedzaniu Ojcowskiego Parku Narodowego, gdzie spróbowały unikatowego pstrąga ojcowskiego. Miały także okazję zaobserwować produkcję serów regionalnych (bundzu, bryndzy, oscypka) w bacówce w Czorsztynie, odwiedzić sady owocowe oraz lokalnego producenta ekologicznych soków i alkoholi w Łącku. W Bukowinie Tatrzańskiej posmakowały współczesnej interpretacji kuchni regionalnej w autorskim wykonaniu.
Wizyta blogerek w Polsce zakończyła się w Warszawie. Panie zrobiły tradycyjne zakupy na Hali Mirowskiej i okolicznych gospodarstwach rolnych, odbyły też obowiązkowy warsztat z lepienia pierogów. Poznały obecne trendy, udając się do Hali Gwardii i na Nocny Market. Spotkały się z warszawskimi szefami kuchni serwującymi tradycyjne potrawy we współczesnym wydaniu. Posmakowały także polskich nalewek staropolskich i skosztowały mocniejszych trunków, odwiedzając Muzeum Polskiej Wódki.
Relacje blogerek z wizyty w Polsce można śledzić na facebooku i Instagramie: @sanaonfood, @coffecakesandrunning, @ishitaunblogged. Wkrótce na profilach bloggerek mają pojawić się również dłuższe artykuły na temat polskiej kuchni.
Zjednoczone Emiraty Arabskie to rynek uwzględniony w priorytetach na rzecz rozwoju wymiany handlowej polskiego sektora rolno-spożywczego wskazanych przez MRiRW, na nim też koncentrują się działania promocyjne KOWR. W lutym br. KOWR zorganizował misję przedsiębiorców oraz stoisko narodowe podczas targów Gulfood w Dubaju. W październiku będziemy również obecni na targach The Speciality Food Festival w Dubaju.