W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wizyta w Polsce telewizji GRT z Kantonu

W dn. 25-29 czerwca br. odbyła się wizyta w Polsce dziennikarzy z chińskiej telewizji GRT (Guandong Radio and Television) z Kantonu. Wizyta została zorganizowana przez KOWR w ramach działań mających na celu promocję polskiej żywności w Chinach.

Dziennikarze odwiedzili ekologiczne gospodarstwo hodowli bydła w Popowie w okolicach Serocka, gdzie spotkali się z Jackiem Boguckim - Sekretarzem Stanu w MRiRW, Jackiem Kucharskim – Zastępcą Głównego Lekarza Weterynarii, Michałem Wiśniewskim – Zastępcą Dyrektora Generalnego KOWR, przedstawicielami Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego oraz Stowarzyszenia Polska Ekologia. Program pobytu delegacji obejmował ponadto wizytę w firmie Hatrans obsługującej połączenie kolejowe Łódź-Chengdu, okręgowej spółdzielni mleczarskiej w Limanowej, w Gospodarstwie Pasiecznym "Sądecki Bartnik", wizytę w sadzie i zakładzie producenta jabłek i soków tłoczonych na zimno Fruit Family w Szadkowie Szlacheckim oraz spotkania z producentem lodów - firmą Grycan oraz producentem herbat ziołowych - firmą Taheebo. Telewizja chińska spotkała się również z uznanymi szefami kuchni w Warszawie oraz w Krakowie jak i osobami zaangażowanymi w promocję polskich tradycji kulinarnych w Chinach, w tym Magdaleną Tomaszewską-Bolałek, autorką książki „Polish Culinary Paths”.

Efektem wizyty w Polsce będą programy informacyjno-dokumentalne emitowane na międzynarodowym kanale telewizji GRT poświęcone zaletom polskich produktów żywnościowych oraz przybliżające chińskim odbiorcom polską kuchnię zarówno w wydaniu tradycyjnym jak i współczesnym. 

{"register":{"columns":[]}}