Opracowanie technologii biotyzacji do komercyjnej, ekologicznej produkcji owoców jagodowych
Wyniki badań potwierdzają możliwość ekologicznej produkcji owoców roślin jagodowych, obniżenie ilości stosowanych nawozów i środków ochrony roślin.
Tytuł projektu
Opracowanie technologii biotyzacji do komercyjnej, ekologicznej produkcji owoców jagodowych
Nazwa Beneficjenta/Beneficjentów
Uniwersytet Jagielloński
Nazwa programu
TANGO
Konkurs
TANGO1
Wartość projektu
838 766,58 PLN
Wartość dofinansowania
717 001,58 PLN
Okres realizacji projektu
czerwiec 2015 – luty 2018
Poznajcie nasz zespół
Zobacz efekt naszej pracy
Jaki problem rozwiązuje nasz projekt?
Wyniki badań potwierdzają możliwość ekologicznej produkcji owoców roślin jagodowych, obniżenie ilości stosowanych nawozów i środków ochrony roślin. Dotychczasowe uprawy komercyjne, nie uwzględniające konieczności ochrony środowiska, wpływają negatywnie na różnorodność mikrobiologiczną gleby oraz pogarszają walory smakowe i odżywcze owoców, a tym samym –zdrowie konsumentów. Rosnące obawy względem zagrożeń związanych ze zmianą klimatu, w tym pojawiającymi się okresami suszy, przyniosły wzrost zainteresowania możliwością zastosowania mikroorganizmów do przywrócenia różnorodności mikroorganizmów glebowych i mikrobioty roślin. Zmiany klimatyczne w najbliższych dziesięcioleciach będą skutkowały wzrostem deficytu wody i zasolenia gleby. Uzyskane przez nas wyniki pokazały znaczny potencjał symbiotycznych konsorcjów selekcjonowanych pod kątem jakości, zdrowotności upraw, wielkości plonu oraz możliwości obniżenia różnego rodzaju stresów (susze, toksyczność gleby, itp.) i obniżenia zużycia nawozów i środków ochrony. Zastosowanie symbiotycznych mikroorganizmów celowanych na konkretne uprawy to przyszłość rolnictwa i ogrodnictwa oraz nadzieja poprawy jakości żywności.
Kto korzysta/skorzysta z wyników projektu?
Uzyskane wyniki oraz dalej prowadzone w tym kierunku prace pozwalają mieć nadzieje na przyszłość zarówno względem nowych możliwości poprawy jakości jak i ilości żywności, pomimo wyczerpujących się zasobów naturalnych do produkcji nawozów. Odpowiednia selekcja mikroorganizmów powinna zwiększyć odporność roślin na suszę i ograniczyć ilość stosowanego nawodnienia. Ponieważ mikroorganizmy symbiotyczne mają także potencjał ochrony roślin przed patogenami, prowadzi to w kierunku ograniczenia użycia chemicznych środków ochrony roślin, które przyczyniają się do obniżenia bezpieczeństwa żywności. Dostępne szczepionki zazwyczaj obejmują pojedyncze rodzaje mikroorganizmów i są dedykowane szerokiej grupie roślin. Nasza propozycja to użycie konsorcjów dobranych do konkretnych gatunków roślin, obejmujących mikroorganizmy z różnych grup razem i wykazujące zróżnicowane i kompleksowe możliwości działania. Skorzystają rolnicy, producenci owoców, a przede wszystkim konsumenci.
Co było dla nas największym wyzwaniem w projekcie?
Największym wyzwaniem projektu było dobranie odpowiedniego podłoża do uprawy roślin. Większość dostępnych podłoży (pomimo braku informacji) była przenawożona. W takich podłożach grzyby symbiotyczne nie rozwijają się dobrze. Popracować trzeba będzie także nad zwiększeniem świadomości rolników i konsumentów. Wiedza o mikroorganizmach symbiotycznych, zwłaszcza grzybach mykoryzowych i endofitycznych, jest wciąż pomijana w programach nauczania.
Nasza rada dla innych Wnioskodawców
Zastosowanie metod naturalnych wymaga gruntownej wiedzy podstawowej oraz działań na rzecz zwiększenia świadomości rolników i producentów żywności. Popularyzacja wiedzy to istotne wyzwanie. Warto na to zwrócić uwagę, bo tego typu działalność nie jest brana pod uwagę przy okazji oceny pracowników naukowych i dydaktycznych.