W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Opracowanie technologii biotyzacji do komercyjnej, ekologicznej produkcji owoców jagodowych

Wyniki badań potwierdzają możliwość ekologicznej produkcji owoców roślin jagodowych, obniżenie ilości stosowanych nawozów i środków ochrony roślin.

Zdjęcie z podpisami prezentujący rośliny

kwadrat z odchodzącymi mackami  Tytuł projektu

Opracowanie technologii biotyzacji do komercyjnej, ekologicznej produkcji owoców jagodowych 

zarys górnej sylwetki człowieka  Nazwa Beneficjenta/Beneficjentów

Uniwersytet Jagielloński

ikona teczki  Nazwa programu

TANGO

ikona gazety  Konkurs

TANGO1

ikona dwóch kupek monet  Wartość projektu

838 766,58 PLN

ikona ręki, a nad nią dwa kółka  Wartość dofinansowania

717 001,58 PLN

ikona zegara  Okres realizacji projektu

czerwiec 2015 – luty 2018

Poznajcie nasz zespół

Prof. Katarzyna Turnau
Prof. Katarzyna Turnau

 

Dr hab. Piotr Rozpądek
Dr hab. Piotr Rozpądek

 

Dr Rafał Ważny
Dr Rafał Ważny

Zobacz efekt naszej pracy

Uprawa borówki amerykańskiej cv. bluecrop in vitro oraz w zmodyfikowanym podłożu post in vitro
Uprawa borówki amerykańskiej cv. bluecrop in vitro oraz w zmodyfikowanym podłożu post in vitro 

 

Uprawa maliny w obecności grzybów mykoryzowych oraz endofitycznych (endof)
Uprawa maliny w obecności grzybów mykoryzowych oraz endofitycznych (endof)

Jaki problem rozwiązuje nasz projekt?

Wyniki badań potwierdzają możliwość ekologicznej produkcji owoców roślin jagodowych, obniżenie ilości stosowanych nawozów i środków ochrony roślin. Dotychczasowe uprawy komercyjne, nie uwzględniające konieczności ochrony środowiska, wpływają negatywnie na różnorodność mikrobiologiczną gleby oraz pogarszają walory smakowe i odżywcze owoców, a tym samym –zdrowie konsumentów. Rosnące obawy względem zagrożeń związanych ze zmianą klimatu, w tym pojawiającymi się okresami suszy, przyniosły wzrost zainteresowania możliwością zastosowania mikroorganizmów do przywrócenia różnorodności mikroorganizmów glebowych i mikrobioty roślin. Zmiany klimatyczne w najbliższych dziesięcioleciach będą skutkowały wzrostem deficytu wody i zasolenia gleby. Uzyskane przez nas wyniki pokazały znaczny potencjał symbiotycznych konsorcjów selekcjonowanych pod kątem jakości, zdrowotności upraw, wielkości plonu oraz możliwości obniżenia różnego rodzaju stresów (susze, toksyczność gleby, itp.) i obniżenia zużycia nawozów i środków ochrony. Zastosowanie symbiotycznych mikroorganizmów celowanych na konkretne uprawy to przyszłość rolnictwa i ogrodnictwa oraz nadzieja poprawy jakości żywności. 

Kto korzysta/skorzysta z wyników projektu?

Uzyskane wyniki oraz dalej prowadzone w tym kierunku prace pozwalają mieć nadzieje na przyszłość zarówno względem nowych możliwości poprawy jakości jak i ilości żywności, pomimo wyczerpujących się zasobów naturalnych do produkcji nawozów. Odpowiednia selekcja mikroorganizmów powinna zwiększyć odporność roślin na suszę i ograniczyć ilość stosowanego nawodnienia. Ponieważ mikroorganizmy symbiotyczne mają także potencjał ochrony roślin przed patogenami, prowadzi to w kierunku ograniczenia użycia chemicznych środków ochrony roślin, które przyczyniają się do obniżenia bezpieczeństwa żywności. Dostępne szczepionki zazwyczaj obejmują pojedyncze rodzaje mikroorganizmów i są dedykowane szerokiej grupie roślin. Nasza propozycja to użycie konsorcjów dobranych do konkretnych gatunków roślin, obejmujących mikroorganizmy z różnych grup razem i wykazujące zróżnicowane i kompleksowe możliwości działania. Skorzystają rolnicy, producenci owoców, a przede wszystkim konsumenci.

Co było dla nas największym wyzwaniem w projekcie?

Największym wyzwaniem projektu było dobranie odpowiedniego podłoża do uprawy roślin. Większość dostępnych podłoży (pomimo braku informacji) była przenawożona. W takich podłożach grzyby symbiotyczne nie rozwijają się dobrze. Popracować trzeba będzie także nad zwiększeniem świadomości rolników i konsumentów. Wiedza o mikroorganizmach symbiotycznych, zwłaszcza grzybach mykoryzowych i endofitycznych, jest wciąż pomijana w programach nauczania.

Nasza rada dla innych Wnioskodawców

Zastosowanie metod naturalnych wymaga gruntownej wiedzy podstawowej oraz działań na rzecz zwiększenia świadomości rolników i producentów żywności. Popularyzacja wiedzy to istotne wyzwanie. Warto na to zwrócić uwagę, bo tego typu działalność nie jest brana pod uwagę przy okazji oceny pracowników naukowych i dydaktycznych.

{"register":{"columns":[]}}