Produkcja lodów naturalnych i sorbetów dla diabetyków (Lody 0% cukru)
Lody lubranieckie produkowane są w sposób tradycyjny i wyłączenie z naturalnych składników od 1960 roku. Idąc z duchem czasu oraz spełniając oczekiwania naszych klientów chcieliśmy poszerzyć ofertę o lody, które będą mogły być spożywane przez osoby, które nie chcą lub nie mogą spożywać cukru białego (sacharozy)
Tytuł projektu
Produkcja lodów naturalnych i sorbetów dla diabetyków (Lody 0% cukru)
Nazwa Beneficjenta/Beneficjentów
Progress Piotr Przybysz
Nazwa programu
Program Operacyjny Inteligentny Rozwój
Konkurs
Szybka Ścieżka
Wartość projektu
333 099,00 zł
Wartość dofinansowania
245 138,40 zł
Okres realizacji projektu
od 01-11- 2017r. do 31-10-2018 r.
Poznajcie nasz zespół
We współpracy z Państwem zrealizowany był już film o projekcie.
Zobacz efekt naszej pracy
Jaki problem rozwiązuje nasz projekt?
Lody lubranieckie produkowane są w sposób tradycyjny i wyłączenie z naturalnych składników od 1960 roku. Idąc z duchem czasu oraz spełniając oczekiwania naszych klientów chcieliśmy poszerzyć ofertę o lody, które będą mogły być spożywane przez osoby, które nie chcą lub nie mogą spożywać cukru białego (sacharozy). Zastąpienie jednego cukru drugim pociągało za sobą szereg wyzwań technologicznych, ponieważ dodatek cukru brzozowego zmienia właściwości lodów podczas ich przygotowywania.
Celem projektu było dobranie odpowiednich parametrów technologicznych otrzymywania lodów tradycyjnych. Z uwagi na fakt, że lody lubranieckie szczycą się swoją tradycją i wysoką jakością w procesie wytwórczym nie dodawane są żadne substancje wspomagające.
Zastosowanie cukru brzozowego wymagało opracowania nowych rozwiązań w zakresie procedur produkcyjnych oraz określenia optymalnych parametrów produkcyjnych tak by uzyskiwany produkt posiadał identycznie takie same walory smakowe i konsystencje jak lody zawierające cukier biały.
Kto korzysta/skorzysta z wyników projektu?
Produkt „Lody lubranieckie 0% cukru” pierwotnie skierowany był do osób, które nie mogą z powodów zdrowotnych spożywać cukru białego. Natomiast obecnie produkt ten jest bardzo chętnie kupowany, przez osoby, które w swojej diecie unikają spożywania cukru białego z powodów dietetycznych a nie zdrowotnych. Pozwala on im delektować się lodami, które są nie tylko smaczne ale także zawierające dużo mniej kalorii.
Co było dla nas największym wyzwaniem w projekcie?
Największym wyzwaniem w zakresie realizacji projektu były kwestie formalne, jako że „uczyliśmy się” wszystkich procedur związanych z realizacją postępowań w zakresie zamówień publicznych.
Nasza rada dla innych Wnioskodawców
Jeżeli widzicie Państwo potencjał dla swoich innowacji to warto je realizować a aplikowanie o projekt i jego realizacja pozwala zwielokrotnić szybkość wprowadzania innowacji. W naszym przypadku pozwoliło to w czasie kilkunastu miesięcy zrealizować plany związane z opracowaniem nowego produktu, które bez projektu trwałyby zdecydowanie dłużej.
Innowacja do projektu nie musi być przełomowa czy zmieniać świat, ważne by zaspokoiła potrzeby i oczekiwania Państwa klientów.