W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kongres Podmiotowej Gospodarki „Bezpieczeństwo żywnościowe”

23 października w Warszawie odbyła się debata poświęcona budowaniu podmiotowej, silnej, społecznej i odpornej gospodarki. Hasłem przewodnim wydarzenia, organizowanego przez Klub Jagielloński, było bezpieczeństwo żywnościowe. Uczestniczyli w nim eksperci, przedsiębiorcy, rolnicy i pracownicy administracji publicznej, w tym przedstawiciel Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa.

Uczestnicy panelu „Jak zadbać o bezpieczeństwo gospodarcze Polski?”

Uczestnicy Kongresu Podmiotowej Gospodarki wspólnie zidentyfikowali największe wyzwania i bariery stojące przed polską gospodarką, a zwłaszcza przed sektorem rolno-spożywczym. Zagrożenie wojną, konkurencja handlowa, brak surowców, zmiany klimatyczne - to ryzyka bezpośrednio dotykające Polski. Zaprezentowany raport pokazał, że nasz kraj nie będzie suwerenny bez silnego rolnictwa, a kwestie bezpieczeństwa żywnościowego muszą być traktowane przez polityków równie poważnie, jak bezpieczeństwo militarne czy energetyczne.

Dyskusje nad kwestią bezpieczeństwa żywnościowego często utożsamiają ją z samowystarczalnością w produkcji żywności, jednak pojęcia te nie są tożsame. W rankingu 113 państw Polska zajmuje 21. miejsce pod względem wskaźnika bezpieczeństwa żywnościowego. Równie istotna kwestia samowystarczalności żywnościowej naszego kraju, powinna być badana w podziale na poszczególne kategorie produktów rolno-spożywczych. W przypadku tak wyliczonego indeksu samowystarczalności żywnościowej Polsce przypadło 4. miejsce w Europie, co jest najwyższą lokatą w Unii Europejskiej.

Sektor handlu detalicznego żywnością został w Polsce zdominowany przez duże sieci handlowe, w większości z zagranicznym kapitałem. Ekspansja korporacji handlowych odbywa się kosztem mniejszych podmiotów, które nie są w stanie stanąć z nimi do równej walki o klienta. Niezbędne jest zatem wzmocnienie polskiego kapitału poprzez integrację sektorową, jak uczestnictwo w spółdzielniach i grupach producenckich.

Wielkim atutem polskiego rolnictwa i przemysłu spożywczego jest ich potężny potencjał eksportowy, który w ostatnich latach był efektywnie wykorzystywany. Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa – Andrzej Chodkowski podczas debaty mówił o roli urzędowych służb kontroli żywności w certyfikacji eksportu oraz o znoszeniu barier administracyjnych przy otwieraniu nowych rynków zbytu.

Podsumowując Kongres Podmiotowej Gospodarki można stwierdzić, że 20-lecie członkostwa w Unii Europejskiej to bez wątpienia czas rozwoju polskiego rolnictwa, nadal jednak istnieją liczne wyzwania i bariery. Bardzo intensywne obrady poświęcone bezpieczeństwu żywnościowemu, to tylko okazja do spotkania i wymiany poglądów. Natomiast działania w kierunku budowaniu silnej pozycji Polski w tym względzie, muszą trwać nieustannie.
 

Zdjęcia (2)

{"register":{"columns":[]}}