W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kontrola upraw winorośli przez PIORiN to gwarancja dobrego wina

Winnice, kontrola upraw winorośli

Koniec lata jest okresem, kiedy to przed pracownikami Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa pojawia się ogrom pracy związanej z przeprowadzeniem kontroli upraw winorośli, z których winogrona przeznaczone są do wyrobu wina.

Kontroli podlegają uprawy winorośli położone na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, wpisane do ewidencji winnic prowadzonej przez Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

Obserwuje się, że z roku na rok przybywa coraz więcej nowych winnic, co wpływa na wzrost produkcji oraz jakość produkowanego wina w Polsce.

W 2022 r. w oparciu o dane zawarte w ewidencji winnic Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka, Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa przeprowadziła 234 kontrole plantacji winorośli przeznaczonych do wyrobu wina gronowego w 236 winnicach o łącznej powierzchni 355,36 ha, co obrazuje tabela nr 1.

Najwięcej kontroli przeprowadzono na terenie województw: dolnośląskiego (45), podkarpackiego (36), małopolskiego (24), lubuskiego (23), śląskiego (16), lubelskiego (15), świętokrzyskiego (14).

Średnia powierzchnia skontrolowanych winnic wyniosła 1,50 ha. Liczbę upraw winorośli, w poszczególnych województwach wg grup obszarowych przedstawia tabela nr 2. Przeprowadzone kontrole miały na celu potwierdzenie zgodności informacji zawartych w ewidencji winnic KOWR ze stanem faktycznym i dotyczyły weryfikacji lokalizacji upraw winorośli, nazw odmian, powierzchni upraw poszczególnych odmian jak również sprawdzenie czy uprawiane odmiany winorośli spełniają wymagania określone w przepisach prawa.

Należy podkreślić, że odmiany: Noah, Othello, Isabelle, Jacquez, Clinton i Herbemont nie są dozwolone do sadzenia w celu produkcji wina, gdyż podczas fermentacji wytwarzają  zwiększoną zawartość % alkoholu metylowego zagrażającego zdrowiu ludzkiemu.

Inspektorzy podczas kontroli nowo założonych winnic zwracali także szczególną uwagę na pochodzenie materiału rozmnożeniowego winorośli użytego do założenia plantacji oraz zaopatrzenie sadzonek winorośli w paszport roślin, który gwarantuje, że sadzonki winorośli, którym on towarzyszy są wolne od agrofagów kwarantannowych i regulowanych agrofagów niekwarantannowych, a także spełniają określone wymagania jakościowe i zdrowotne.

Wyniki kontroli nasadzeń winorośli przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa wykazały, że nie stwierdzono upraw odmian zakazanych do wyrobu wina.

Dodatkową aktywnością we wrześniu br. mającą na celu ułatwienie i rozwianie wszelkich wątpliwości związanych z przeprowadzaniem kontroli upraw winorośli było szkolenie dla inspektorów PIORiN w Winnicy nad Dworskim Potokiem w Łazach. Szkolenie obejmowało zagadnienia z zakresu znajomości i rozpoznawania odmian winorośli, najpopularniejszych agrofagów atakujących winnice oraz agrotechniki winorośli i wyrobu win. Dodatkowo przybliżono zakres zadań, jakie w winnicach wykonują instytucje KOWR, IJHAR-S oraz KAS, a także kompetencje PIORiN wynikające z przepisów obowiązujących aktów prawnych.

Pozostajemy w przekonaniu, że wiedza pozyskana na szkoleniu wpłynęła pozytywnie na tegoroczne, jak i wpłynie na przyszłe kontrole upraw winorośli, poprzez zwiększenie ich sprawności i efektywności.

{"register":{"columns":[]}}